Keks makowy na białkach
Kolejne pyszne ciasto, służące zagospodarowaniu białek, pozostałych po innych wypiekach :)

- 8 białek
- 1 szklanka cukru
- 150g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mielonego maku
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- opcjonalnie bakalie
Masło roztapiamy.
Make przesiewamy i mieszamy z makiem i proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy.
Wlewamy przestudzone masło, wsypujemy mąkę z makiem i dokładnie mieszamy.
Na końcu możemy dodać bakalie.
Ciasto wlewamy do formy keksowej i pieczemy w temperaturze 180°C około 45-50minut.
Upieczone ciasto polewamy polewą czekoladową, lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Opublikowane: 21 stycznia 2017
drukuj
Komentarze do przepisu: Keks makowy na białkach