indeks

Keks makowy na białkach

Kolejne pyszne ciasto, służące zagospodarowaniu białek, pozostałych po innych wypiekach :)

Keks makowy na białkach
  • 8 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 150g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mielonego maku
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • opcjonalnie bakalie

Masło roztapiamy.
Make przesiewamy i mieszamy z makiem i proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy.
Wlewamy przestudzone masło, wsypujemy mąkę z makiem i dokładnie mieszamy.
Na końcu możemy dodać bakalie.
Ciasto wlewamy do formy keksowej i pieczemy w temperaturze 180°C około 45-50minut.
Upieczone ciasto polewamy polewą czekoladową, lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Opublikowane: 21 stycznia 2017
drukuj

Komentarze do przepisu: Keks makowy na białkach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *