Keks
Babka z bakaliami, tak najprościej można opisać keks. Ale jaka babka!
Przepis z wydania specjalnego czasopisma Tina nr 35/2008 listopad.

- 6 jajek
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 300g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- rum
- bakalie:
- 100g mieszanki keksowej
- 50g kandyzowanej skorki pomarańczowej
- 50g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 30g orzechów włoskich
- 30g migdałów
- 30g rodzynek
- 30g suszonej żurawiny
Dzień wcześniej:
Żurawinę grubo siekamy. Razem z rodzynkami wsypujemy do słoika i zalewamy rumem. Słoik zakręcamy i pozostawiamy do następnego dnia.
Dzień następny:
Migdały i orzechy grubo siekamy.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dokładnie mieszamy.
Masło ucieramy na puszysta masę razem z żółtkami, szczyptą soli i cukrem waniliowym oraz częścią cukru.
Białka ubijamy na pianę z pozostałym cukrem.
Do utartego masła dodajemy mąkę na przemian z pianą z białek i 1-2 łyżki rumu. Na koniec do ciasta wsypujemy wszystkie bakalie i mieszamy delikatnie.
Ciasto przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek keksowych (2 foremki 24,5×9,5cm). Pieczemy w temperaturze 180°C około godziny.
Ostudzony keks posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje 3-4 dni po upieczeniu.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Keks