indeks

Keks

Babka z bakaliami, tak najprościej można opisać keks. Ale jaka babka!
Przepis z wydania specjalnego czasopisma Tina nr 35/2008 listopad.

Keks
  • 6 jajek
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 300g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • rum
  • bakalie:
    • 100g mieszanki keksowej
    • 50g kandyzowanej skorki pomarańczowej
    • 50g kandyzowanej skórki cytrynowej
    • 30g orzechów włoskich
    • 30g migdałów
    • 30g rodzynek
    • 30g suszonej żurawiny

Dzień wcześniej:
Żurawinę grubo siekamy. Razem z rodzynkami wsypujemy do słoika i zalewamy rumem. Słoik zakręcamy i pozostawiamy do następnego dnia.

Dzień następny:
Migdały i orzechy grubo siekamy.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dokładnie mieszamy.
Masło ucieramy na puszysta masę razem z żółtkami, szczyptą soli i cukrem waniliowym oraz częścią cukru.
Białka ubijamy na pianę z pozostałym cukrem.
Do utartego masła dodajemy mąkę na przemian z pianą z białek i 1-2 łyżki rumu. Na koniec do ciasta wsypujemy wszystkie bakalie i mieszamy delikatnie.
Ciasto przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek keksowych (2 foremki 24,5×9,5cm). Pieczemy w temperaturze 180°C około godziny.

Ostudzony keks posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje 3-4 dni po upieczeniu.

Smacznego!

Opublikowane: 29 grudnia 2013
drukuj

Komentarze do przepisu: Keks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *