indeks

Koniczynki

Śnieżyca szaleje za oknem, czyżby i do kuchni trochę płatków śniegu zawitało? Nie, to tylko małe ciasteczka otoczone w cukrze perlistym. Przepis pochodzi z programu telewizyjnego Ewa gotuje

Ciasteczka koniczynki

Ciasto:

  • 300g mąki
  • 120g cukru pudru
  • 120g mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • orzechy laskowe w całości (około 150-200g)
  • 1 białko

Z podanych składników wyrabiamy kruche ciasto.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mielone orzechy laskowe, cukier puder, cukier waniliowy i masło.
Masło siekamy nożem, łącząc z pozostałymi składnikami.
Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy.
Ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę.
Z zimnego ciasta odrywamy małe kawałki i lepimy kulki wielkości orzecha laskowego.
Kulki łączymy po trzy. Na środku każdej „koniczynki” wbijamy orzech laskowy, zamoczony w białku.
Pieczemy w temperaturze 160°C na złoty kolor.

Wykończenie:

  • roztopiona czekolada (około 150g)
  • cukier perlisty

Ciasteczka studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciasteczka zanurzamy w czekoladzie a następnie w cukrze perlistym.

Opublikowane: 6 grudnia 2013
drukuj

Komentarze do przepisu: Koniczynki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *