Koniczynki
Śnieżyca szaleje za oknem, czyżby i do kuchni trochę płatków śniegu zawitało? Nie, to tylko małe ciasteczka otoczone w cukrze perlistym. Przepis pochodzi z programu telewizyjnego Ewa gotuje
Ciasto:
- 300g mąki
- 120g cukru pudru
- 120g mielonych orzechów laskowych
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200g masła
- 2 żółtka
- orzechy laskowe w całości (około 150-200g)
- 1 białko
Z podanych składników wyrabiamy kruche ciasto.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mielone orzechy laskowe, cukier puder, cukier waniliowy i masło.
Masło siekamy nożem, łącząc z pozostałymi składnikami.
Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy.
Ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę.
Z zimnego ciasta odrywamy małe kawałki i lepimy kulki wielkości orzecha laskowego.
Kulki łączymy po trzy. Na środku każdej „koniczynki” wbijamy orzech laskowy, zamoczony w białku.
Pieczemy w temperaturze 160°C na złoty kolor.
Wykończenie:
- roztopiona czekolada (około 150g)
- cukier perlisty
Ciasteczka studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciasteczka zanurzamy w czekoladzie a następnie w cukrze perlistym.
Komentarze do przepisu: Koniczynki