indeks

Kruche babeczki z jabłkami

Ciasto z którego wypiekamy podstawy babeczek, jest bardzo uniwersalne. Po upieczeniu możemy je nadziać dowolnymi owocami, kremem, bitą śmietaną. Ogranicza nas tylko własna fantazja. A przepis na ciasto dostałam od Tomasza z Poland Home Food. Reszta według mojego pomysłu.

Kruche babeczki z jabłkami

Kruche ciasto

  • 300g mąki (250g mąki krupczatki, 50g mąki tortowej)
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • skórka starta z jednej cytryny

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder i masło, siekamy nożem. Dodajemy żółtka i ścieramy skórkę z dobrze umytej i wyparzonej cytryny. Szybko zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy do lodówki, na minimum 30minut.
Z podanych składników otrzymamy około 25 babeczek, o średnicy 7cm.
Foremki do babeczek dokładnie smarujemy tłuszczem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość 0,5cm. Wycinamy fragmenty ciasta foremką, a następnie ugniatamy w foremce. Dno nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w temperaturze 200°C na złoty kolor.

Galaretka jabłkowa

  • 10-12 jabłek
  • 2-4 łyżki cukru
  • 1-2 galaretki cytrynowe

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki.
Do garnka wlewamy 0,5 szklanki gorącej wody, wrzucamy jabłka i gotujemy kilka minut, tylko aby jabłka puściły sok i zrobiły się miękkie. Dodajemy cukier do smaku. W zależności od tego jak soczyste są jabłka wsypujemy jedną lub dwie galaretki i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do ostudzenia.
Gdy galaretka zacznie już gęstnieć, nakładamy do upieczonych babeczek. Schładzamy, tak aby galaretka całkowicie zgęstniała.

Bita śmietana

  • 200g śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Dodajemy wystudzoną żelatynę, która zaczyna już gęstnieć.
Śmietaną dekorujemy babeczki.

Można również udekorować babeczki bitą śmietaną bez dodatku żelatyny, wówczas robimy to krótko przed podaniem.

Smacznego!

Opublikowane: 16 listopada 2013
drukuj

Komentarze do przepisu: Kruche babeczki z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *