indeks

Kruche z cukrem

Kruche ciasteczka do pochrupania, przy popołudniowej kawie, lub herbatce.
Przepis od Pani Oli.

Kruche z cukrem
  • 250g mąki
  • 125g masła
  • 60g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/4 paczki proszku do pieczenia
  • cukier do posypania na wierzchu

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i masło. Wszystkie składniki szybko siekamy nożem. Dodajemy żółtko (białko zostawiamy) i śmietanę, szybko zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.

Cienko rozwałkowujemy ciasto, około 3-4 mm. Wycinamy ciasteczka, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem.

Pieczemy w temperaturze około 180-200°C na złoty kolor.

Smacznego!

Opublikowane: 2 maja 2015
drukuj

Komentarze do przepisu: Kruche z cukrem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *