Kruche z cukrem
Kruche ciasteczka do pochrupania, przy popołudniowej kawie, lub herbatce.
Przepis od Pani Oli.

- 250g mąki
- 125g masła
- 60g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1/4 paczki proszku do pieczenia
- cukier do posypania na wierzchu
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i masło. Wszystkie składniki szybko siekamy nożem. Dodajemy żółtko (białko zostawiamy) i śmietanę, szybko zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.
Cienko rozwałkowujemy ciasto, około 3-4 mm. Wycinamy ciasteczka, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy w temperaturze około 180-200°C na złoty kolor.
Smacznego!
Opublikowane: 2 maja 2015
drukuj
Komentarze do przepisu: Kruche z cukrem