indeks

Makowiec zwijany

Makowiec na bogato, ale w końcu Święta są raz w roku.
Przepis z książki W staropolskiej kuchni i przy polskim stole, Maria Lemnis, Henryk Vitry, Wydawnictwo Interpress, Warszawa 1983.

Makowiec zawijany

Farsz makowy

  • 200g maku
  • 500ml mleka
  • 75g masła
  • 1/2 szklanki miodu
  • laska wanilii
  • 50g posiekanych migdałów
  • 75g rodzynek
  • 50g skórki pomarańczowej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kieliszka rumu lub koniaku

Mak myjemy i zalewamy wrzącym mlekiem. Gotujemy na małym ogniu przez około 30minut. Odsączamy na sitku i mielimy 3-4 razy w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o najmniejszych oczkach.

W garnku rozpuszczamy masło i miód, dodajemy laskę wanilii, migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową. Na końcu dodajemy zmielony mak i podsmażamy wszystko około 15 minut, stale mieszając, alby masa się nie przypaliła. Odstawiamy do ostygnięcia.

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z połową cukru, a białka ubijamy z pozostałą połową. Kolejno dodajemy do masy makowej, mieszając, masę żółtkową i białka. Na końcu wlewamy alkohol.

Ciasto krucho-drożdżowe

  • 600g mąki pszennej
  • 300g cukru
  • 300g masła
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mleka
  • 80g drożdży
  • szczypta soli

Masło ucieramy na puszystą masę.
Dwa jajka i cztery żółtka ubijamy z cukrem, tak aby cukier się rozpuścił. ubite jajka dodajemy stopniowo do utartego masła.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dodajemy do masy.
Na końcu wsypujemy mąkę i dodajemy szczyptę soli. Ciasto zagniatamy i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze części i kolejno wałkujemy cienko na kształt prostokąta. Smarujemy roztrzepanym białkiem i nakładamy równomiernie farsz. Zwijamy dość ciasno, końce dokładnie sklejamy i podwijamy pod spód.

Sposób I : Ciasto wkładamy do foremek keksowych wysmarowanych masłem i posypanych mąką. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem.

Sposób II: Makowce owijamy luźno papierem do pieczenia, pozostawiając luzu mniej więcej na 2 palce. Dzięki temu otrzymujemy ciasto o ładnym kształcie.

Makowce zostawiamy, aby trochę podrosły. Pieczemy w temperaturze 170°C około 45-50minut.

Gotowy makowiec możemy polać lukrem i posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

Z podanej porcji wyjdą 4 dość duże makowce.
Smacznego!

Opublikowane: 22 grudnia 2016
drukuj

Komentarze do przepisu: Makowiec zwijany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *