indeks

Mazurek na białkach

Jedno ciasto a tyle możliwości.
W książce „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” (M. Lemnis, H. Vitry, Wydawnictwo Interpress, Warszawa1983) przepis na to ciasto figuruje pod nazwą – Mazurek orzechowy na białkach. Jednocześnie w opisie znajduje się sugestia, że zamiast orzechów można użyć migdałów w łupkach lub mieszanki migdały/orzechy, orzechy/orzechy laskowe.
Bardzo podobny przepis udostępnił pan Makłowicz, na reklamówce jednego z supermarketów, pod nazwą mazurka bośniackiego. Jedyna różnica to dodatek czekolady :)
Zrobiłam z czekoladą i wyszło pyszne. Polecam.

Mazurek na białkach

Ciasto

  • 10-11 białek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 125g orzechów laskowych
  • 125g migdałów
  • 50g gorzkiej czekolady

Orzechy laskowe parzymy gorącą wodą (lub prażymy w piekarniku) i obieramy z łupek.
Mielimy orzechy i migdały.
Czekoladę drobno siekamy, lub ścieramy na tarce. Mieszamy z orzechami i migdałami.
Białka ubijamy na sztywna pianę. Porcjami wsypujemy cukier, stale ubijając.
Gdy cukier się rozpuści dodajemy mieszankę orzechowo-migdałowo-czekoladową i delikatnie mieszamy łyżką, lub szpatułką.
Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 150°C około 45-60minut.

Lukier kawowy

  • 100g cukru pudru
  • 3 łyżeczki mleka
  • 40g masła
  • 1 kopiasta łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Mleko i masło umieszczamy w małym garnuszku i podgrzewamy do zagotowania mleka.
Dodajemy kawę i mieszamy do rozpuszczenia.
Wsypujemy stopniowo cukier puder, mieszamy i kontrolujemy gęstość lukru.
Utartym lukrem polewamy mazurek, dekorujemy płatkami migdałowymi i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Smacznego!

Opublikowane: 19 marca 2016
drukuj

Komentarze do przepisu: Mazurek na białkach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *