Mazurek na białkach
Jedno ciasto a tyle możliwości.
W książce „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” (M. Lemnis, H. Vitry, Wydawnictwo Interpress, Warszawa1983) przepis na to ciasto figuruje pod nazwą – Mazurek orzechowy na białkach. Jednocześnie w opisie znajduje się sugestia, że zamiast orzechów można użyć migdałów w łupkach lub mieszanki migdały/orzechy, orzechy/orzechy laskowe.
Bardzo podobny przepis udostępnił pan Makłowicz, na reklamówce jednego z supermarketów, pod nazwą mazurka bośniackiego. Jedyna różnica to dodatek czekolady :)
Zrobiłam z czekoladą i wyszło pyszne. Polecam.

Ciasto
- 10-11 białek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 125g orzechów laskowych
- 125g migdałów
- 50g gorzkiej czekolady
Orzechy laskowe parzymy gorącą wodą (lub prażymy w piekarniku) i obieramy z łupek.
Mielimy orzechy i migdały.
Czekoladę drobno siekamy, lub ścieramy na tarce. Mieszamy z orzechami i migdałami.
Białka ubijamy na sztywna pianę. Porcjami wsypujemy cukier, stale ubijając.
Gdy cukier się rozpuści dodajemy mieszankę orzechowo-migdałowo-czekoladową i delikatnie mieszamy łyżką, lub szpatułką.
Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 150°C około 45-60minut.
Lukier kawowy
- 100g cukru pudru
- 3 łyżeczki mleka
- 40g masła
- 1 kopiasta łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Mleko i masło umieszczamy w małym garnuszku i podgrzewamy do zagotowania mleka.
Dodajemy kawę i mieszamy do rozpuszczenia.
Wsypujemy stopniowo cukier puder, mieszamy i kontrolujemy gęstość lukru.
Utartym lukrem polewamy mazurek, dekorujemy płatkami migdałowymi i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Mazurek na białkach