Metrowiec / Tasiemiec
Klasyka w kuchni. Dwie babki, żółta i czarna, pokrojone w plasterki i sklejone kremem tworzą dłuugie ciasto – metrowiec znany również pod nazwą tasiemiec.

Ciasto
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 12 łyżek oleju
- 6 łyżek zimnej wody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 3 łyżki kakao
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na puszysta pianę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i nie przestając ubijać wlewamy wodę.
Dodajemy żółtka i wlewamy olej stale ubijając.
Wsypujemy make i delikatnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao.
Pieczemy w dwu keksówkach (osobno ciasto jasne i osobno ciasto ciemne), w temperaturze około 180° C.
Krem
- 2 i 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- laska wanilii
- 5 łyżek mąki
- 200g masła
Przygotowujemy „budyń”:
– zagotowujemy 2 szklanki mleka z cukrem i laską wanilii, po zagotowaniu wanilię wyjmujemy,
– mąkę mieszamy z zimnym mlekiem,
– do mąki wlewamy po łyżce gorącego mleka, mieszamy szybko i dokładnie, żeby nie postały kluski,
– dokładnie rozmieszaną masę stawiamy na kuchence i mieszając gotujemy do zgęstnienia,
– budyń odstawiamy do ostudzenia.
Przygotowujemy krem:
– ucieramy masło z budyniem na puszysta masę.
Zimne babki kroimy w 1cm plasterki. Kawałki ciasta smarujemy kremem i sklejamy na zmianę – kawałek jasny, kawałek ciemny.
Kroimy na ukos.
Komentarze do przepisu: Metrowiec / Tasiemiec