indeks

Metrowiec / Tasiemiec

Klasyka w kuchni. Dwie babki, żółta i czarna, pokrojone w plasterki i sklejone kremem tworzą dłuugie ciasto – metrowiec znany również pod nazwą tasiemiec.

Tasiemiec

Ciasto

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 12 łyżek oleju
  • 6 łyżek zimnej wody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao

Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na puszysta pianę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i nie przestając ubijać wlewamy wodę.
Dodajemy żółtka i wlewamy olej stale ubijając.
Wsypujemy make i delikatnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao.
Pieczemy w dwu keksówkach (osobno ciasto jasne i osobno ciasto ciemne), w temperaturze około 180° C.

Krem

  • 2 i 3/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • laska wanilii
  • 5 łyżek mąki
  • 200g masła

Przygotowujemy „budyń”:
– zagotowujemy 2 szklanki mleka z cukrem i laską wanilii, po zagotowaniu wanilię wyjmujemy,
– mąkę mieszamy z zimnym mlekiem,
– do mąki wlewamy po łyżce gorącego mleka, mieszamy szybko i dokładnie, żeby nie postały kluski,
– dokładnie rozmieszaną masę stawiamy na kuchence i mieszając gotujemy do zgęstnienia,
– budyń odstawiamy do ostudzenia.

Przygotowujemy krem:
– ucieramy masło z budyniem na puszysta masę.

Zimne babki kroimy w 1cm plasterki. Kawałki ciasta smarujemy kremem i sklejamy na zmianę – kawałek jasny, kawałek ciemny.
Kroimy na ukos.

Opublikowane: 21 sierpnia 2015
drukuj

Komentarze do przepisu: Metrowiec / Tasiemiec

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *