indeks

Migdałowe choinki

Święta bez choinki? Oczywiście, że nie. Także świąteczne ciasteczka muszą być w tym kształcie.
Przepis na te ciasteczka w Tinie umieszczony był pod nazwą Cytrynowych płatków, ale to przecież choinka symbolizuje Święta.

Migdałowe choinki

Ciasto

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • 1 łyżka kakao
  • 2/3 szklanki cukru
  • 150g masła
  • 1 jajko

Zagniatamy kruche ciasto: przesiewamy mąkę, mieszamy z migdałami, cukrem i kakao. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Wbijamy jajko i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto cienko wałkujemy i wycinamy ciastka foremką w kształcie choinki. Ciasteczka układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy 15 minut w temperaturze 175°C (155°C z termoobiegiem).
Ciepłe ciastka zdejmujemy z blaszki i odstawiamy do ostygnięcia.

Lukier cytrynowy

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody
  • cukier puder

Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i z gorąca wodą. Cukru dajemy tyle ile wchłonie sok.
Ciasteczka lukrujemy przy pomocy pędzelka, na lukrze układamy cukrowe perełki.

Smacznego!

Opublikowane: 21 grudnia 2013
drukuj

Komentarze do przepisu: Migdałowe choinki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *