indeks

Miodownik

Ciasto na miodzie, słodkie i syte. Wspaniale zastąpi piernik na Świątecznym stole. (To dla tych co jak ja nie lubią piernika).
Przepis ze zbiorów mojej mamy, dostała od swojej koleżanki.

Miodownik

Ciasto

  • 500g mąki
  • 2 żółtka
  • 60g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 szklanka cukru pudru

Mąkę przesiewamy do naczynia, mieszamy z cukrem pudrem.
Masło łączymy z miodem i roztapiamy.
Sodę rozpuszczamy w śmietanie.
Do mąki i cukru dodajemy żółtka, śmietanę z sodą, tłuszcz z miodem i zagniatamy ciasto.
Blachę/blachy (36x24cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część cienko rozwałkowujemy i układamy na blasze. Pieczemy 3 placki, na złoty kolor, około 20 minut w temperaturze 160°C.
Upieczone placki studzimy.

Krem

  • 1/2 litra mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • 200g masła
  • sok z cytryny

W 1/2 szklanki mleka roztrzepujemy żółtka i mieszamy z kaszą manną.
Do pozostałego mleka wsypujemy cukier i dodajemy łyżkę masła. Zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z żółtkami i kaszą, gotujemy intensywnie mieszając przez około 10minut.
Masę studzimy.
Pozostałe masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce masę z kaszy manny. Do smaku dolewamy sok z cytryny.

Wykończenie

  • czekolada
  • orzechy włoskie (zmielone i połówki)

Krem dzielimy na połowę i przekładamy nim placki. Ostatni placek polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy mielonymi orzechami. Wzdłuż brzegów układamy połówki orzechów.

Ciasto zaraz po upieczeniu jest twarde, zmięknie po przełożeniu kremem. Najlepsze jest po 2-3 dniach.

Smacznego!

Opublikowane: 6 grudnia 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Miodownik

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *