indeks

Morelowy tort tiramisu

Moja wersja tiramisu, zamieniona w tort – biszkopt migdałowo-gryczany, morele, specjalnie do tego ciasta zalewane rumem z cukrem i wanilią, a dalej prawie klasyka… poncz kawowo-rumowy i krem z serka mascarpone.
Tort w wersji dla dorosłych :)

Morelowy tort tiramisu

Biszkopt migdałowo-gryczany

  • 2 jajka
  • 80g cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 25g maki pszennej
  • 25g maki ziemniaczanej
  • 25g mąki gryczanej
  • 25g zmielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie rodzaje mąki przesiewamy do miseczki. Dodajemy mielone migdały, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na pianę, usztywniamy 1/3 cukru. Do żółtek dodajemy cukier waniliowy i resztę cukru, mieszamy. Wlewamy do żółtek powoli gorąca wodę, ubijając aby się żółtka nie ścięły. Gdy uzyskamy puszysta masę żółtkową, łączmy ją z ubitymi białkami i mąką.
Wymieszane ciasto pieczemy w tortownicy o średnicy 18cm, w temperaturze 180°C około 30-35 minut.
Studzimy.

Poncz kawowo-rumowy

  • 1 filiżanka kawy
  • 3 łyżki rumu
  • 2 łyżeczki cukru

Mieszamy rum z kawą i dosładzamy do smaku.
To jak mocnej kawy użyjemy, lub jak bardzo ją osłodzimy zależy od naszych upodobań.
Ja zamiast czystego rumu, używam rumu którym były zalane morele. Ma on piękny morelowo-waniliowo-rumowy aromat.

Krem

  • 375g serka mascarpone
  • 150g śmietanki kremówki 30%
  • 75g cukru pudru
  • 1 łyżka rumu lub soku morelowego

Śmietanę kremówkę ubijamy.
Cukier puder przesiewamy, żeby nie miał grudek i mieszamy z serkiem mascarpone. Dodajemy do serka ubitą śmietanę i dolewamy do smaku rumu lub soku morelowego.

Przełożenie

  • słoik moreli w rumie (domowej produkcji) lub puszka moreli
  • kakao lub czekolada w proszku

Biszkopt kroimy na 3 krążki.
Morele kroimy w drobną kostkę.
Pierwszy blat nasączamy ponczem kawowo-rumowym, smarujemy 1/3 kremu, nakładamy 1/3 moreli, posypujemy kakao lub czekoladą. Na to układamy kolejny krążek biszkoptu i tak samo nakładamy, krem, morele, kakao. Identycznie postępujemy z wierzchnią warstwą.
Tort schładzamy w lodówce.

Smacznego!

Waniliowe morele w rumie

A teraz przepis, jak przygotować morele w rumie. Trudno jest podać dokładne ilości, ponieważ wszystko zależy od wielkości słoika w jakim będziemy trzymać morele.

  • świeże morele
  • rum
  • cukier
  • laska wanilii

Morele myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy na ćwiartki, wkładamy do słoika.
Laskę wanilii przecinamy i nasionka dodajemy do moreli.
Do mniejszego słoiczka wsypujemy 1/2 szklanki cukru i wlewamy szklankę rumu. Słoiczek zakręcamy i potrząsamy nim lekko, tak aby cukier się rozpuścił. Taką mieszanką cukru i rumu zalewamy morele.
Jeżeli rumu z cukrem jest za mało do pokrycia wszystkich owoców, przygotowujemy koleją porcję. Wszystkie owoce powinny być zalane.
Słoik z owocami zakręcamy szczelnie i odkładamy w chłodne miejsce, najlepiej do piwnicy, minimum na 1 miesiąc. Im dłużej będzie stać, tym mocniej owoce i rum przejdą swoim aromatem. Moje stoją nawet rok.

Smacznego!

Opublikowane: 5 lutego 2017
drukuj

Komentarze do przepisu: Morelowy tort tiramisu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *