Muffinki cytrynowe
Klasyczny przepis na muffinki wzbogaciłam „po swojemu” sokiem i skórką z cytryny, Jeszcze jakieś bakalie, albo biała czekolada by się do środka przydały… to już co kto lubi.

- 300g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100g cukru
- 50g masła
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 cytryna
Mąkę, cukier, proszek i sodę mieszamy razem.
Masło roztapiamy.
Jajko lekko roztrzepujemy, dodajemy mleko, masło, sok i otarta skórkę z cytryny. Mieszamy.
Łączymy składniki suche z mokrymi.
Nakładamy ciasto do foremek na muffinki.
Pieczemy w temperaturze 160°C około pół godziny.
Przestudzone babeczki oblewamy lukrem cytrynowym.
Smacznego!
Opublikowane: 21 listopada 2015
drukuj
Komentarze do przepisu: Muffinki cytrynowe