indeks

Muffinki cytrynowe

Klasyczny przepis na muffinki wzbogaciłam „po swojemu” sokiem i skórką z cytryny, Jeszcze jakieś bakalie, albo biała czekolada by się do środka przydały… to już co kto lubi.

Muffinki cytrynowe
  • 300g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100g cukru
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cytryna

Mąkę, cukier, proszek i sodę mieszamy razem.
Masło roztapiamy.
Jajko lekko roztrzepujemy, dodajemy mleko, masło, sok i otarta skórkę z cytryny. Mieszamy.
Łączymy składniki suche z mokrymi.
Nakładamy ciasto do foremek na muffinki.
Pieczemy w temperaturze 160°C około pół godziny.
Przestudzone babeczki oblewamy lukrem cytrynowym.
Smacznego!

Opublikowane: 21 listopada 2015
drukuj

Komentarze do przepisu: Muffinki cytrynowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *