indeks

Muffinki czekoladowo-wiśniowe

Klasyczny przepis na muffinki jest bardzo podatny na modyfikacje. Oto kolejna wariacja na temat ekspresowych babeczek – tym razem czekolada i wiśnie.

Muffinki czekoladowo-wiśniowe
  • 300g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100g brązowego cukru
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki soku wiśniowego
  • 2 łyżki kakao
  • posiekana czekolada lub kropelki czekoladowe
  • wiśnie z zalewy lub suszone

Łączymy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek i sodę .
Masło roztapiamy.
Łączmy mokre składniki: masło, jajko, mleko i sok wiśniowy.
Łączymy składniki suche z mokrymi.
Dodajemy wiśnie i czekoladę
Nakładamy ciasto do foremek na muffinki.
Pieczemy w temperaturze 160°C około pół godziny.
Przestudzone babeczki oblewamy czekolada i posypujemy ozdobna posypką.
Smacznego!

Opublikowane: 9 stycznia 2016
drukuj

Komentarze do przepisu: Muffinki czekoladowo-wiśniowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *