Muffinki czekoladowo-wiśniowe
Klasyczny przepis na muffinki jest bardzo podatny na modyfikacje. Oto kolejna wariacja na temat ekspresowych babeczek – tym razem czekolada i wiśnie.

- 300g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100g brązowego cukru
- 50g masła
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki soku wiśniowego
- 2 łyżki kakao
- posiekana czekolada lub kropelki czekoladowe
- wiśnie z zalewy lub suszone
Łączymy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek i sodę .
Masło roztapiamy.
Łączmy mokre składniki: masło, jajko, mleko i sok wiśniowy.
Łączymy składniki suche z mokrymi.
Dodajemy wiśnie i czekoladę
Nakładamy ciasto do foremek na muffinki.
Pieczemy w temperaturze 160°C około pół godziny.
Przestudzone babeczki oblewamy czekolada i posypujemy ozdobna posypką.
Smacznego!
Opublikowane: 9 stycznia 2016
drukuj
Komentarze do przepisu: Muffinki czekoladowo-wiśniowe