Muffinki z jagodami
Gdy widzę przepis w którym są 3 łyżeczki proszku do pieczenia to się zastanawiam, czy ktokolwiek jest w stanie zjeść ze smakiem taką ilość chemii. A już w ogóle jak w składnikach jest mleko i owoce…
W oryginale tego przepisu były 3 łyżeczki proszku… które zamieniłam na sodę i tak jak się spodziewałam, babeczki pięknie wyrosły.
No i już wiem, że jak w przepisie jest, że to ciasto wstrząsane, to zwykłe przesianie mąki i wymieszanie wszystkiego, byle jak, całkiem wystarcza.
Przepis oryginalny w gazetce: Pieczenie jest proste – domowe wypieki nr 4/2013, a tu moja wersja.

- 100g czarnych jagód
- 175g mąki kukurydzianej
- 140g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 200ml mleka
- 2 łyżeczki roztopionego masła
- 3 łyżki ajerkoniaku
Jagody myjemy, przebieramy i osuszamy.
Łączymy składniki suche: przesiewamy mąkę kukurydzianą, pszenną, dodajemy sodę oczyszczoną i cukier, wszystko mieszamy.
Łączymy składniki „płynne”: jajka roztrzepujemy, mieszamy z mlekiem, ekstraktem z wanilii i masłem.
Do składników suchych wlewamy płynne i lekko mieszamy łyżką.
Wsypujemy jagody, wlewamy ajerkoniak i jak tylko składniki się połączą ciasto przekładamy do foremek na muffinki.
Pieczemy w temperaturze 160-180°C na złoty kolor (około 25 minut.)
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Muffinki z jagodami