indeks

Muffinki z porzeczkami, malinami i agrestem

Bardzo lubię takie małe babeczki, które są w sam raz na raz. Przepis pochodzi z gazetki Przepisy czytelników – Najlepsze ciasta Nr 4(2)/2013

Muffinki z porzeczkami, malinami i agrestem
  • 2 szklanki i 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki białego cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 50g masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki zmiksowanego agrestu
  • 1/2 szklanki czarnych porzeczek
  • 1/2 szklanki czerwonych porzeczek
  • 1/3 szklanki malin

Foremki do muffinek smarujemy tłuszczem.
Masło roztapiamy na małym ogniu.
Mąkę przesiewamy i dokładnie mieszamy z sodą.
Agrest miksujemy w blenderze.
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy agrest, roztopione masło i mleko. Do masy stopniowo wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą.
Na końcu dodajemy umyte i osuszone owoce, po: 1/3 szklanki malin, czarnych i czerwonych porzeczek. Ciasto z owocami mieszamy delikatnie łyżką.
Gotowa masę przekładamy do foremek na muffinki. Z podanych proporcji wychodzi 18szt.
Wierzch babeczek posypujemy resztą czerwonych i czarnych porzeczek. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (włączona górna i dolna grzałka).

Opublikowane: 20 lipca 2013
drukuj

Komentarze do przepisu: Muffinki z porzeczkami, malinami i agrestem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *