Muffinki z porzeczkami, malinami i agrestem
Bardzo lubię takie małe babeczki, które są w sam raz na raz. Przepis pochodzi z gazetki Przepisy czytelników – Najlepsze ciasta Nr 4(2)/2013
- 2 szklanki i 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki białego cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 50g masła
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki zmiksowanego agrestu
- 1/2 szklanki czarnych porzeczek
- 1/2 szklanki czerwonych porzeczek
- 1/3 szklanki malin
Foremki do muffinek smarujemy tłuszczem.
Masło roztapiamy na małym ogniu.
Mąkę przesiewamy i dokładnie mieszamy z sodą.
Agrest miksujemy w blenderze.
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy agrest, roztopione masło i mleko. Do masy stopniowo wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą.
Na końcu dodajemy umyte i osuszone owoce, po: 1/3 szklanki malin, czarnych i czerwonych porzeczek. Ciasto z owocami mieszamy delikatnie łyżką.
Gotowa masę przekładamy do foremek na muffinki. Z podanych proporcji wychodzi 18szt.
Wierzch babeczek posypujemy resztą czerwonych i czarnych porzeczek. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (włączona górna i dolna grzałka).
Komentarze do przepisu: Muffinki z porzeczkami, malinami i agrestem