Muffinki z truskawkami i czekoladą
Na koniec truskawkowego sezonu – pieczone truskawki, czyli muffinki z truskawkami i czekoladą.

- 300g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g cukru
- 2 jajka
- 250ml jogurtu naturalnego
- 80ml oleju
- 300g małych truskawek
- 100g kropelek czekoladowych, lub drobno posiekanej czekolady
Mąkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem.
Jajka roztrzepujemy z olejem i jogurtem.
Do składników mokrych, dodajemy suche i mieszamy.
Na koniec do ciasta dodajemy czekoladę i truskawki.
Ciasto przekładamy do foremek. Jeżeli używamy papilotek, dobrze jest posmarować je roztopionym tłuszczem, ponieważ ciasto mocno przywiera do papieru.
Pieczemy w temperaturze 180°C około 20-30 minut (na zloty kolor).
Ostudzone muffinki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Opublikowane: 28 czerwca 2014
drukuj
Komentarze do przepisu: Muffinki z truskawkami i czekoladą