indeks

Muffinki z truskawkami i czekoladą

Na koniec truskawkowego sezonu – pieczone truskawki, czyli muffinki z truskawkami i czekoladą.

Muffinki z truskawkami i czekoladą
  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 250ml jogurtu naturalnego
  • 80ml oleju
  • 300g małych truskawek
  • 100g kropelek czekoladowych, lub drobno posiekanej czekolady

Mąkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem.
Jajka roztrzepujemy z olejem i jogurtem.
Do składników mokrych, dodajemy suche i mieszamy.
Na koniec do ciasta dodajemy czekoladę i truskawki.

Ciasto przekładamy do foremek. Jeżeli używamy papilotek, dobrze jest posmarować je roztopionym tłuszczem, ponieważ ciasto mocno przywiera do papieru.

Pieczemy w temperaturze 180°C około 20-30 minut (na zloty kolor).
Ostudzone muffinki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Opublikowane: 28 czerwca 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Muffinki z truskawkami i czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *