indeks

Orzechowe talarki z żurawiną

Orzeszki ziemne i żurawina, to główni bohaterowie tych ciasteczek. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je wzbogacić czekoladą, lub zastosować inny rodzaj orzechów, czy bakalii. Te ciasteczka nadają się na każdą porę roku.
Ten przepis pochodzi z wydania specjalnego Dobrych rad – Słodkie Boże Narodzenie nr 3/2008.

Orzechowe talarki z żurawiną
  • 50g suszonej żurawiny
  • 75g orzechów ziemnych
  • 175g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 80g cukru
  • 50g brązowego cukru
  • 1 cukier waniliowy

Żurawinę i orzechy grubo siekamy.
Mąkę przesiewamy do miseczki i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy z jajkiem i cukrami. Gdy już uzyskamy puszystą masę, wsypujemy mąkę i na koniec dodajemy bakalie.
Blaszkę do pieczenia ciastek wykładamy papierem do pieczenia. Niewielkie porcje ciasta nabieramy łyżeczką, i nakładamy na blaszkę zostawiając dość duże odstępy pomiędzy ciasteczkami. Podczas pieczenia cisto się „rozleje” i utworzy talarki.
Pieczemy na złoty kolor około 12-14 minut, w temperaturze 180°C (160°C z termoobiegiem).

Opublikowane: 19 września 2015
drukuj

Komentarze do przepisu: Orzechowe talarki z żurawiną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *