indeks

Orzeszki wg. Rączki

Jeden przepis na orzeszki już był, teraz kolejny, ciasto wg. Remigiusza Rączki z programu Kuchnia po Śląsku.
Do przygotowania orzeszków trzeba mieć specjalne foremki.

Orzzeszki wg. Rączki
  • 300g mąki pszennej
  • 200g margaryny
  • 100g cukru pudru
  • 3 żółtka

Wszystkie składniki zagniatamy razem.
Ciastem wylepiamy foremki do orzeszków i pieczemy.

Krem

  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżki ubitej śmietany kremówki
  • mielone orzechy włoskie do smaku
  • 1 łyżka cukru pudru
    • Serek mascarpone mieszamy z ubitą śmietana kremówką. Dodajemy cukier puder i zmielone orzechy (około 2-3 łyżki).

      Połówki orzeszków nadziewamy kremem orzechowym, i sklejamy, żeby uzyskać cały orzeszek.
      Moczymy do połowy w roztopionej czekoladzie.

      Smacznego!

      Opublikowane: 5 grudnia 2015
      drukuj

Komentarze do przepisu: Orzeszki wg. Rączki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *