Orzeszki wg. Rączki
Jeden przepis na orzeszki już był, teraz kolejny, ciasto wg. Remigiusza Rączki z programu Kuchnia po Śląsku.
Do przygotowania orzeszków trzeba mieć specjalne foremki.

- 300g mąki pszennej
- 200g margaryny
- 100g cukru pudru
- 3 żółtka
Wszystkie składniki zagniatamy razem.
Ciastem wylepiamy foremki do orzeszków i pieczemy.
Krem
- 2 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżki ubitej śmietany kremówki
- mielone orzechy włoskie do smaku
- 1 łyżka cukru pudru
Serek mascarpone mieszamy z ubitą śmietana kremówką. Dodajemy cukier puder i zmielone orzechy (około 2-3 łyżki).
Połówki orzeszków nadziewamy kremem orzechowym, i sklejamy, żeby uzyskać cały orzeszek.
Moczymy do połowy w roztopionej czekoladzie.
Smacznego!
Opublikowane: 5 grudnia 2015
drukuj
Komentarze do przepisu: Orzeszki wg. Rączki