Pierniczki Pani Oli
Doskonałe w smaku i mięciutkie pierniczki. Po prostu wspaniałe. Możecie mi wierzyć, w końcu nie przepadam za piernikami, a te uwielbiam.
Przepis od pani Oli.

Ciasto
- 1 kg mąki
- 1 słoik przyprawy do piernika (owocowo-korzenna)
- 2 łyżki sypkiej przyprawy do piernika
- 3 jajka
- 2 łyżeczki sody
- 3 łyżeczki miodu
- 2-3 łyżki kakao
- 100g cukru pudru
- 90g margaryny
Mąkę przesiewamy, mieszamy z „suchą” przyprawą do piernika, sodą, cukrem pudrem i kakao.
Masło rozpuszczamy z miodem.
Jajka lekko ubijamy z cukrem, tyle tylko żeby cukier się rozpuścił.
Do mąki wlewamy przestudzone masło z miodem, płynną przyprawę do piernika, jajka. Wszystko zagniatamy, dobrze wyrabiamy ciasto i odstawiamy na kilka godzin.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm, Wycinamy ciasteczka i pieczemy w piekarniku na 160°C z termoobiegiem, nie dłużej niż 7-8 minut. Spieczone pierniczki będą twarde.
Ciasteczka po ostudzeniu dekorujemy lukrem.
Lukier
- 1 białko
- cukier puder
- 2 łyżki wody, lub dowolnego soku owocowego dla uzyskania lukru w kolorze soku
- 2 łyżki cukru kryształu
Do białka wsypujemy cukier puder, tyle ile białko wchłonie. Ucieramy białko cukrem pudrem.
Cukier kryształ zalewamy 2 łyżkami wody lub soku. Zagotowujemy. Gorący syrop wlewamy do białka utartego z cukrem pudrem i wszystko szybko mieszamy. Jeżeli lukier zrobi się rzadki dodajemy jeszcze trochę cukru pudru.
Konsystencję lukru dostosowujemy do to tego w jaki sposób chcemy zdobić pierniczki. Jeżeli lukrujemy całe ciasteczka, lukier może być rzadszy, jeżeli chcemy wykonać zdobienia powinien być na tyle gęsty, żeby po nałożeniu się nie rozpływał.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Pierniczki Pani Oli