indeks

Pierniczki Pani Oli

Doskonałe w smaku i mięciutkie pierniczki. Po prostu wspaniałe. Możecie mi wierzyć, w końcu nie przepadam za piernikami, a te uwielbiam.
Przepis od pani Oli.

Pierniczki Pani Oli

Ciasto

  • 1 kg mąki
  • 1 słoik przyprawy do piernika (owocowo-korzenna)
  • 2 łyżki sypkiej przyprawy do piernika
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki miodu
  • 2-3 łyżki kakao
  • 100g cukru pudru
  • 90g margaryny

Mąkę przesiewamy, mieszamy z „suchą” przyprawą do piernika, sodą, cukrem pudrem i kakao.
Masło rozpuszczamy z miodem.
Jajka lekko ubijamy z cukrem, tyle tylko żeby cukier się rozpuścił.
Do mąki wlewamy przestudzone masło z miodem, płynną przyprawę do piernika, jajka. Wszystko zagniatamy, dobrze wyrabiamy ciasto i odstawiamy na kilka godzin.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm, Wycinamy ciasteczka i pieczemy w piekarniku na 160°C z termoobiegiem, nie dłużej niż 7-8 minut. Spieczone pierniczki będą twarde.

Ciasteczka po ostudzeniu dekorujemy lukrem.

Lukier

  • 1 białko
  • cukier puder
  • 2 łyżki wody, lub dowolnego soku owocowego dla uzyskania lukru w kolorze soku
  • 2 łyżki cukru kryształu

Do białka wsypujemy cukier puder, tyle ile białko wchłonie. Ucieramy białko cukrem pudrem.
Cukier kryształ zalewamy 2 łyżkami wody lub soku. Zagotowujemy. Gorący syrop wlewamy do białka utartego z cukrem pudrem i wszystko szybko mieszamy. Jeżeli lukier zrobi się rzadki dodajemy jeszcze trochę cukru pudru.
Konsystencję lukru dostosowujemy do to tego w jaki sposób chcemy zdobić pierniczki. Jeżeli lukrujemy całe ciasteczka, lukier może być rzadszy, jeżeli chcemy wykonać zdobienia powinien być na tyle gęsty, żeby po nałożeniu się nie rozpływał.

Smacznego!

Opublikowane: 12 grudnia 2015
drukuj

Komentarze do przepisu: Pierniczki Pani Oli

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *