Piernikowe muffinki
Delikatnie korzenne, małe babeczki z migdałami, przyrządzone jak tradycyjny piernik – na miodzie. Mały przedsmak nadchodzących Świąt, więc dekoracja z marcepanowych gwiazdek. Przepis pochodzi z wydania specjalnego czasopisma Dobre Rady nr 3/2008 – Słodkie Boże Narodzenie.

- 150g miodu
- 125g masła
- 50g cukru
- 2 jajka
- 250g mąki
- 250g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 100g posiekanych migdałów
- galaretka lub konfitura morelowa
Miód z cukrem i kawałkami masła rozpuszczamy w garnku, stale mieszając. Masę odstawiamy, aby ostygła.
Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i migdały. Mieszamy.
Do ostudzonej masy z miodu, masła i cukru dodajemy roztrzepane jajka i dokładnie mieszając, wsypujemy przygotowane sypkie składniki.
Ciasto wkładamy do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki. Z podanych składników wychodzi około 12 babeczek.
Na każdą babeczkę nakładamy po 1/2 łyżeczki galaretki morelowej (galaretki z soku morelowego i cukru), lub konfitury (bez kawałków owoców).
Muffinki pieczemy około 30minut w temperaturze 180°C lub 160°C z termoobiegiem.
Po upieczeniu i wystygnięciu babeczki posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy marcepanowymi gwiazdkami.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Piernikowe muffinki