indeks

Placek salceson lub czarna szarlotka

Przeglądając przepisy odkryłam dwa prawie identyczne. Pierwszy jest na placek salceson a drugi na czarną szarlotkę. Różnica pomiędzy nimi polega na sposobie pokrojenia jabłek i na tym w jakiej formie piecze się ciasto.

Ciasto salceson

Na ciasto salceson jabłka kroimy w gruba kostkę i pieczemy w keksówce lub półokrągłej foremce do strucli.
Na czarną szarlotkę jabłka kroimy w drobną kostkę i pieczemy na zwykłej blaszce prostokątnej. Do szarlotki możemy też dodać mniej kakao (2 łyżki) a tym samym mniej sody (1 łyżeczka).

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki sody
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 szklanki oleju
  • 1 kg pokrojonych jabłek
  • cynamon (opcjonalnie – jeżeli ktoś lubi)

Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i posypujemy cynamonem.
Mąkę przesiewamy do miseczki, mieszamy z kakao i sodą.
Całe jajka ubijamy z cukrem na pianę, wlewamy olej a następnie, cały czas mieszając wsypujemy po łyżce mąkę z kakao i sodą. Ciasto będzie bardzo gęste.
Na końcu dokładnie mieszamy ciasto z jabłkami i przekładamy na wysmarowane tłuszczem i posypane mąką blaszki.
Z podanej porcji wystarcza ciasta na 3 półokrągłe formy.
Pieczemy około 45-60 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu ciasto możemy polać roztopioną czekoladą.

Opublikowane: 29 września 2013
drukuj

Komentarze do przepisu: Placek salceson lub czarna szarlotka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *