indeks

Placek z jogurtem greckim

Sernik w którym zamiast twarogu jest jogurt? Ten składnik trochę mnie zaskoczył, a jednak ciasto się udało i jest całkiem smaczne.
Przepis z audycji Porady kulinarne w Radiu Maryja. Proporcje nieco zmniejszyłam w stosunku do oryginału :)

Placek z jogurtem grackim
  • 1 jogurt grecki (400g)
  • 3 jajka
  • 100g cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki oleju
  • biszkopty
  • brzoskwinie (z puszki lub świeże)
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy z połową cukru pudru. Dodajemy jogurt grecki i budyń, mieszamy.
Białka ubijamy na piane dodając resztę cukru pudru.
Ubite białka dodajemy do masy jogurtowej, dokładnie mieszamy.
Tortownicę o średnicy 20cm wykładamy biszkoptami. Na ciastka wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180°C około 1 godzinę.
Upieczone ciasto studzimy.
Na wierzchu układamy połówki brzoskwiń. Jeżeli używamy świeżych owoców, najpierw je blanszujemy i zdejmujemy skórkę.
Owoce zalewamy galaretką.
Smacznego!

Opublikowane: 25 września 2015
drukuj

Komentarze do przepisu: Placek z jogurtem greckim

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *