Placek z jogurtem greckim
Sernik w którym zamiast twarogu jest jogurt? Ten składnik trochę mnie zaskoczył, a jednak ciasto się udało i jest całkiem smaczne.
Przepis z audycji Porady kulinarne w Radiu Maryja. Proporcje nieco zmniejszyłam w stosunku do oryginału :)

- 1 jogurt grecki (400g)
- 3 jajka
- 100g cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki oleju
- biszkopty
- brzoskwinie (z puszki lub świeże)
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy z połową cukru pudru. Dodajemy jogurt grecki i budyń, mieszamy.
Białka ubijamy na piane dodając resztę cukru pudru.
Ubite białka dodajemy do masy jogurtowej, dokładnie mieszamy.
Tortownicę o średnicy 20cm wykładamy biszkoptami. Na ciastka wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180°C około 1 godzinę.
Upieczone ciasto studzimy.
Na wierzchu układamy połówki brzoskwiń. Jeżeli używamy świeżych owoców, najpierw je blanszujemy i zdejmujemy skórkę.
Owoce zalewamy galaretką.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Placek z jogurtem greckim