indeks

Ptasie mleczko winogronowe

Wiszą na krzaczkach winogrona. Na ciasto, trochę małe i trochę ze twarda skórka, a jeszcze dużo pestek. Co by tu za deser wymyślić?
Miało być malinowe, wyszło winogronowe – ptasie mleczko. Następnym razem spróbuję na zwykłym mleku, ciekawe jak wyjdzie.

Ptasie mleczko winogronowe

Pianka mleczna

  • 500ml mleka skondensowanego, niesłodzonego
  • 250ml soku z winogron
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • cukier do smaku
    • Sok podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Dosładzamy do smaku.
      Mleko ubijamy mikserem, wlewamy sok z żelatyną.
      Blaszkę (22x22cm) wykładamy folia spożywczą.
      Mleczną piankę wylewamy do blaszki wkładamy do lodówki.

      Galaretka owocowa

  • 500ml soku z winogron
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • cukier do smaku
    • sok podrzewamy, rozpuszczamy w nim żelatynę. Gdy masa przestygnie wylewamy na piankę i wstawiamy do lodówki.
      Gdy stężeje kroimy nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie.

      Smacznego!

      Gdy samodzielnie przygotowujemy sok z winogron.

      Winogrona starannie myjemy, wkładamy do garnka i lekko gnieciemy aby puściły sok. Garnek stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Masę przecieramy przez metalowe sitko, aby pozbyć się pestek i twardych skórek.

      Opublikowane: 2 października 2016
      drukuj

Komentarze do przepisu: Ptasie mleczko winogronowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *