Ptasie mleczko winogronowe
Wiszą na krzaczkach winogrona. Na ciasto, trochę małe i trochę ze twarda skórka, a jeszcze dużo pestek. Co by tu za deser wymyślić?
Miało być malinowe, wyszło winogronowe – ptasie mleczko. Następnym razem spróbuję na zwykłym mleku, ciekawe jak wyjdzie.

Pianka mleczna
- 500ml mleka skondensowanego, niesłodzonego
- 250ml soku z winogron
- 6 łyżeczek żelatyny
- cukier do smaku
- 500ml soku z winogron
- 3 łyżeczki żelatyny
- cukier do smaku
Sok podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Dosładzamy do smaku.
Mleko ubijamy mikserem, wlewamy sok z żelatyną.
Blaszkę (22x22cm) wykładamy folia spożywczą.
Mleczną piankę wylewamy do blaszki wkładamy do lodówki.
Galaretka owocowa
sok podrzewamy, rozpuszczamy w nim żelatynę. Gdy masa przestygnie wylewamy na piankę i wstawiamy do lodówki.
Gdy stężeje kroimy nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie.
Smacznego!
Gdy samodzielnie przygotowujemy sok z winogron.
Winogrona starannie myjemy, wkładamy do garnka i lekko gnieciemy aby puściły sok. Garnek stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Masę przecieramy przez metalowe sitko, aby pozbyć się pestek i twardych skórek.
Komentarze do przepisu: Ptasie mleczko winogronowe