indeks

Rogaliki topielce (krucho-drożdżowe)

Największa specjalistka od ciasta drożdżowego, czyli moja Mama, robi je na oko. Ciasto po prostu musi mieć odpowiednia konsystencję i trzeba je dobrze wyrobić – to cały przepis na sukces. Rzadko też, w zeszytach mojej Mamy znajdzie się przepis taki jak ten, na rogaliki topielce. Oczywiście składniki są w ilościach od-do, a i tak trzeba wziąć poprawkę, żeby uzyskać tą właściwą konsystencję :). Podsumowując: próbujemy do skutku, trochę dodając, trochę odejmując.

Rogaliki topielce
  • 1 kg mąki
  • 250g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 80g drożdży
  • 3-5 jaj
  • 1 szklanka mleka

Mleko lekko podgrzewamy.
Rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i pół szklanki ciepłego mleka. Mieszamy, żeby drożdże i cukier się rozpuściły. Dodajemy 2-3 łyżki mąki i mieszamy na jednolitą masę, o konsystencji „gęstej śmietany”. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Rozpuszczamy tłuszcz.
Jajka ubijamy.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej rozczyn z drożdży, roztopione masło, jajka, resztę mleka i wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest gęste dodajemy mleka, jeżeli rzadkie, dosypujemy mąki.
Wyrobione ciasto zawijamy w ściereczkę. Będzie ono rosło więc robimy luźny „węzełek”, związując rogi ściereczki.
Wkładamy ciasto do garnka z zimną wodą, tak aby całe było zatopione.
Kiedy ciasto wypłynie na wierzch wyjmujemy. Rozwałkowujemy na stolnicy i formujemy rogaliki. Nadziewamy marmoladą lub inną dowolną masą. Co kto lubi :)
Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180°C.
Gotowe polewamy lukrem i posypujemy posypką, siekanymi migdałami lub orzechami.

Smacznego!

Opublikowane: 10 listopada 2013
drukuj

Komentarze do przepisu: Rogaliki topielce (krucho-drożdżowe)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *