Rogaliki topielce z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym
Odrobina tropików w polskim klimacie, czyli nadzienie z jabłek i pomarańczy w rogalikach.

Ciasto krucho-drożdżowe
- 500g mąki
- 200g masła
- 40g drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 białko
Do miski kruszymy drożdże, posypujemy 1/4 łyżki cukru. Mleko lekko podgrzewamy – do temperatury pokojowej – i wlewamy 2 łyżki do drożdży. Rozpuszczamy drożdże w mleku. Wsypujemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do zaczynu dosypujemy mąkę, wlewamy mleko i tłuszcz, utarte z cukrem jajko i żółtka. Wyrabiamy gładkie ciasto.
Ciasto zawijamy w ściereczkę i wkładamy do naczynia z zimna wodą. Pozostawiamy do momentu, aż ciasto wypłynie.
Nadzienie jabłkowo-pomarańczowe
- 2 jabłka
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka miodu
Jabłka obieramy, i ścieramy na tarce o grubych oczkach, wkładamy do garnka. Dodajemy miód, skórkę startą z pomarańczy i łyżkę soku pomarańczowego. Jabłka dusimy kilka minut, mieszamy aż odparuje płyn. Odstawiamy do przestygnięcia.
Do nadzienia możemy dodać więcej miodu, wszystko zależy od tego jak kwaśne mamy jabłka i pomarańczę.
Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką, dzielimy na kilka części. Każdą część rozwałkowujemy w kształcie koła i dzielimy na trójkąty. Nakładamy nadzienie i zawijamy rogaliki.
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w temperaturze 180°C na zloty kolor, około 20-25 minut.
Wykończenie
- cukier puder
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- 1 łyżka gorącej wody
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Skórkę pomarańczową siekamy na bardzo drobne kawałki.
Z soku pomarańczowego, wody i cukru pudru ucieramy lukier.
Lukrem smarujemy rogaliki i posypujemy skórką pomarańczową.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Rogaliki topielce z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym