Rolada czekoladowa
Ciemne ciasto i biały krem o smaku białej czekolady, czyli rolada w pełni czekoladowa.

Biszkopt
- 4 jajka
- 50g mąki pszennej
- 50g maki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki gorącej wody
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Do rolady doskonale nadaje się niska blacha, szerokości całego piekarnika, którą zwykle otrzymujemy w komplecie z piekarnikiem.
Piekarnik dobrze nagrzewamy do 180°C.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy połowę porcji cukru. Żółtka ubijamy z pozostałą porcją cukru i gorącą wodą. Łączymy masy, delikatnie mieszając. Stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wylewamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut. Biszkopt nie może za bardzo się wysuszyć.
Po wyjęciu z piekarnika, zdejmujemy z ciasta papier do pieczenia. Przekładamy biszkopt na ściereczkę i ściśle zwijamy. Czekamy aż ostygnie.
Masa do przełożenia
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 15 dag masła
- 2 szklanki mleka w proszku
Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku. Masa zaraz po przygotowaniu jest płynna ale bardzo szybko tężeje.
Biszkopt rozwijamy ze ściereczki, smarujemy częścią masy czekoladowej i zwijamy ponownie. Resztę masy wykładamy na wierzch rolady i posypujemy startą czekoladą.
Komentarze do przepisu: Rolada czekoladowa