indeks

Rolada czekoladowa

Ciemne ciasto i biały krem o smaku białej czekolady, czyli rolada w pełni czekoladowa.

Rolada czekoladowa

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 50g mąki pszennej
  • 50g maki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gorącej wody

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Do rolady doskonale nadaje się niska blacha, szerokości całego piekarnika, którą zwykle otrzymujemy w komplecie z piekarnikiem.
Piekarnik dobrze nagrzewamy do 180°C.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy połowę porcji cukru. Żółtka ubijamy z pozostałą porcją cukru i gorącą wodą. Łączymy masy, delikatnie mieszając. Stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wylewamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut. Biszkopt nie może za bardzo się wysuszyć.
Po wyjęciu z piekarnika, zdejmujemy z ciasta papier do pieczenia. Przekładamy biszkopt na ściereczkę i ściśle zwijamy. Czekamy aż ostygnie.

Masa do przełożenia

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 15 dag masła
  • 2 szklanki mleka w proszku

Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku. Masa zaraz po przygotowaniu jest płynna ale bardzo szybko tężeje.

Biszkopt rozwijamy ze ściereczki, smarujemy częścią masy czekoladowej i zwijamy ponownie. Resztę masy wykładamy na wierzch rolady i posypujemy startą czekoladą.

Opublikowane: 19 sierpnia 2013
drukuj

Komentarze do przepisu: Rolada czekoladowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *