indeks

Rolada jabłkowa

Niby zwykłe ciasto biszkoptowe z jabłkami… ale w niecodziennym kształcie.
Polecam wprawionym do zwijania biszkoptów w roladę, ale jak nie uda się zwinąć (tak się dzieje gdy ciasto wyjdzie za grube lub za suche) to zawsze można pokruszyć i podać w pucharkach z bitą śmietaną :)

Rolada jabłkowa

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • cukier cynamonowy
  • szczypta soli

Dodatki

  • 5-6 kwaśnych jabłek
  • bułka tarta
  • cynamon

Blachę do pieczenia, najlepiej dużą lub tą dołączaną do od piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy bułką tartą.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki, a potem jeszcze na pół. Cząstki jabłek układamy jedna przy drugiej, na bułce tartej, wzdłuż kierunku późniejszego zwijania ciasta. Jabłka posypujemy cynamonem.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę dodając cukier a następnie żółtka. Wlewamy olej i wsypujemy mąkę. Delikatnie mieszamy.

Ciasto wylewamy na jabłka i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut w temperaturze 160°C z termoobiegiem lub nieco wyższej bez termoobiegu.

Po upieczeniu ciasto przekładamy na ściereczkę, tak aby jabłka znalazły się na wierzchu, i zwijamy ciasto w roladę. Studzimy zawinięte w ściereczkę.

Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem, możemy też podawać z bitą śmietaną.

Smacznego!

Opublikowane: 30 sierpnia 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Rolada jabłkowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *