indeks

Rolada orzechowa z ajerkoniakiem

Orzechowy biszkopt i bita śmietana z ajerkoniakiem, to ciasto w wersji dla dorosłych. W wersji dla dzieci rezygnujemy z ajerkoniaku, a ciasto i tak będzie smakowite.

Rolada orzechowa z ajerkoniakiem

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru (cukier waniliowy i brązowy)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 90g mielonych orzechów laskowych

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 160°C.

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na pianę. Nadal ubijając, dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Delikatnie mieszając wsypujemy mąkę i orzechy.

Ciasto przekładamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 minut, wyjmujemy gdy zaczyna się delikatnie złocić na wierzchu.

Ciepły biszkopt przekładamy na ściereczkę, zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy ciasto w rulon (razem ze ściereczką). Odkładamy do wystudzenia.

Nadzienie

  • 400ml śmietany kremówki
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • 100g cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, studzimy. Ostudzoną żelatynę wlewamy do ajerkoniaku i dokładanie mieszamy.
Śmietanę kremówkę ubijamy i mieszamy z cukrem pudrem i tężejącą żelatyną z ajerkoniakiem. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa zaczęła gęstnieć.

Biszkopt orzechowy odwijamy ze ściereczki, nakładamy 2/3 ajerkoniakowej śmietany i zawijamy roladę. Wierzch ciasta smarujemy pozostałą śmietaną, możemy też posypać orzechami, lub czekoladą. Schładzamy w lodówce.

W miarę upływu czasu % z ajerkoniaku wietrzeją, więc aby śmietana miała intensywny smak, roladę nadziewamy krótko przed podaniem.

Smacznego!

Opublikowane: 2 lutego 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Rolada orzechowa z ajerkoniakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *