Rolada orzechowa z ajerkoniakiem
Orzechowy biszkopt i bita śmietana z ajerkoniakiem, to ciasto w wersji dla dorosłych. W wersji dla dzieci rezygnujemy z ajerkoniaku, a ciasto i tak będzie smakowite.

Biszkopt
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru (cukier waniliowy i brązowy)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 90g mielonych orzechów laskowych
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 160°C.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na pianę. Nadal ubijając, dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Delikatnie mieszając wsypujemy mąkę i orzechy.
Ciasto przekładamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 minut, wyjmujemy gdy zaczyna się delikatnie złocić na wierzchu.
Ciepły biszkopt przekładamy na ściereczkę, zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy ciasto w rulon (razem ze ściereczką). Odkładamy do wystudzenia.
Nadzienie
- 400ml śmietany kremówki
- 1 szklanka ajerkoniaku
- 100g cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, studzimy. Ostudzoną żelatynę wlewamy do ajerkoniaku i dokładanie mieszamy.
Śmietanę kremówkę ubijamy i mieszamy z cukrem pudrem i tężejącą żelatyną z ajerkoniakiem. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa zaczęła gęstnieć.
Biszkopt orzechowy odwijamy ze ściereczki, nakładamy 2/3 ajerkoniakowej śmietany i zawijamy roladę. Wierzch ciasta smarujemy pozostałą śmietaną, możemy też posypać orzechami, lub czekoladą. Schładzamy w lodówce.
W miarę upływu czasu % z ajerkoniaku wietrzeją, więc aby śmietana miała intensywny smak, roladę nadziewamy krótko przed podaniem.
Smacznego!
Dzięki za pisanie- fajna stronka ;)