Rolada z kremem pomarańczowym
Czekoladowo-pomarańczowo, a smak wzmacnia alkohol. Jednym słowem rolada dla dorosłych.

Biszkopt
- 4 jajka
- 50g mąki pszennej
- 50g maki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki gorącej wody
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z połową cukru. Do żółtek dodajemy wodę i ubijamy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.
Łączymy białka z żółtkami, dodajemy mąki, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku – 160°C z termoobiegiem – około 15 minut.
Upieczone ciasto przekładamy na ręcznik kuchenny, zdejmujemy z niego papier do pieczenia i zawijamy razem z ręcznikiem w rulon. Odstawiamy żeby ostygło.
Krem pomarańczowy
- 3 pomarańcze
- 1/2 szklanki cukru
- 180g masła
- 2 budynie śmietankowe
- 3-5 łyżek spirytusu
Pomarańcze dokładnie myjemy. Jedną pomarańczę parzymy we wrzątku i ścieramy z niej skórkę. Wszystkie pomarańcze filetujemy i miksujemy. Sprawdzamy ilość otrzymanej masy. Jeżeli nie mamy 1/2 litra, dolewamy wody.
W 1/3 masy rozprowadzamy budynie. Resztę zagotowujemy z cukrem i łyżka masła. Gdy masa jest wrząca wlewamy budyń i mieszamy, chwilę gotując. Odstawiamy do ostygnięcia.
Zamiast pomarańczy możemy tez użyć 1/2 litra gotowego soku pomarańczowego, wówczas rezygnujemy z dodawania cukru do kremu.
Masło ucieramy na puszystą masę. Stale ucierając dodajemy budyń pomarańczowy i spirytus. Gdy krem będzie gładki, rozwijamy roladę z ręcznika i smarujemy kremem. Zwijamy, ozdabiamy pokruszoną czekoladą lub płatkami czekoladowymi i wkładamy do schłodzenia do lodówki.
Smacznego!
Czy budynie mają być z cukrem czy bez cukru?
Bez cukru, ale myślę, że nic się nie stanie jak użyje się budyniu z cukrem, dosypując mniej do pomarańczy.
Jest jeszcze kwestia, czy owoce nie są kwaśne i jak słodkie ciasta lubisz.
Jeżeli ostatecznie krem wyjdzie za mało słodki, to możesz na końcu ucierania dodać cukru pudru – do smaku :)
Dziekuje, mam jeszcze tylko pytanie czy na biszkopt lepsza będzie zwykla forma do ciasta 22x33cm czy może taka większą blaszka z piekarnika 32x35cm?
Ja do rolad używam blaszki z piekarnika 32x35cm. Cieńszy biszkopt łatwiej zwinąć i efektowniej wygląda spirala.
Trochę czasu zajmuje równomierne rozłożenie surowego ciasta, ale daje się zrobić.
I uważaj na czas pieczenia, czasem wystarczy 7-10 min.! Każdy piecyk piecze inaczej, a na kakaowym biszkopcie niestety nie widać kiedy zaczyna się rumienić.
Za bardzo przesuszony biszkopt połamie się przy próbie zwinięcia.
Dziękuję za przepis i wszystkie porady, rolada wyszla przepyszna! Wszyscy goście zachwyceni ;)
Cieszę się, że się udała :)