indeks

Rolada z kremem pomarańczowym

Czekoladowo-pomarańczowo, a smak wzmacnia alkohol. Jednym słowem rolada dla dorosłych.

Rolada z kremem pomarańczowym

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 50g mąki pszennej
  • 50g maki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gorącej wody

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z połową cukru. Do żółtek dodajemy wodę i ubijamy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.
Łączymy białka z żółtkami, dodajemy mąki, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku – 160°C z termoobiegiem – około 15 minut.
Upieczone ciasto przekładamy na ręcznik kuchenny, zdejmujemy z niego papier do pieczenia i zawijamy razem z ręcznikiem w rulon. Odstawiamy żeby ostygło.

Krem pomarańczowy

  • 3 pomarańcze
  • 1/2 szklanki cukru
  • 180g masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3-5 łyżek spirytusu

Pomarańcze dokładnie myjemy. Jedną pomarańczę parzymy we wrzątku i ścieramy z niej skórkę. Wszystkie pomarańcze filetujemy i miksujemy. Sprawdzamy ilość otrzymanej masy. Jeżeli nie mamy 1/2 litra, dolewamy wody.
W 1/3 masy rozprowadzamy budynie. Resztę zagotowujemy z cukrem i łyżka masła. Gdy masa jest wrząca wlewamy budyń i mieszamy, chwilę gotując. Odstawiamy do ostygnięcia.

Zamiast pomarańczy możemy tez użyć 1/2 litra gotowego soku pomarańczowego, wówczas rezygnujemy z dodawania cukru do kremu.

Masło ucieramy na puszystą masę. Stale ucierając dodajemy budyń pomarańczowy i spirytus. Gdy krem będzie gładki, rozwijamy roladę z ręcznika i smarujemy kremem. Zwijamy, ozdabiamy pokruszoną czekoladą lub płatkami czekoladowymi i wkładamy do schłodzenia do lodówki.

Smacznego!

Opublikowane: 15 listopada 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Rolada z kremem pomarańczowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Czy budynie mają być z cukrem czy bez cukru?

    • Bez cukru, ale myślę, że nic się nie stanie jak użyje się budyniu z cukrem, dosypując mniej do pomarańczy.
      Jest jeszcze kwestia, czy owoce nie są kwaśne i jak słodkie ciasta lubisz.
      Jeżeli ostatecznie krem wyjdzie za mało słodki, to możesz na końcu ucierania dodać cukru pudru – do smaku :)

      • Dziekuje, mam jeszcze tylko pytanie czy na biszkopt lepsza będzie zwykla forma do ciasta 22x33cm czy może taka większą blaszka z piekarnika 32x35cm?

        • Ja do rolad używam blaszki z piekarnika 32x35cm. Cieńszy biszkopt łatwiej zwinąć i efektowniej wygląda spirala.
          Trochę czasu zajmuje równomierne rozłożenie surowego ciasta, ale daje się zrobić.
          I uważaj na czas pieczenia, czasem wystarczy 7-10 min.! Każdy piecyk piecze inaczej, a na kakaowym biszkopcie niestety nie widać kiedy zaczyna się rumienić.
          Za bardzo przesuszony biszkopt połamie się przy próbie zwinięcia.

  • Dziękuję za przepis i wszystkie porady, rolada wyszla przepyszna! Wszyscy goście zachwyceni ;)