indeks

Rolada z kremem truskawkowym

Bardzo mocno truskawkowy krem, do tego delikatny biszkopt i rolada gotowa.

Rolada z kremem truskawkowym

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki maki
  • 1/2 szklanki cukru

Rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijając dodajemy po 1 żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę i delikatnie wszystko mieszamy.
Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (160°C z termoobiegiem) i pieczemy 15-17 minut. Upieczone ciasto przekładamy na ściereczkę, zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy razem ze ściereczką w rulon. Odkładamy do ostygnięcia.

Krem truskawkowy

  • truskawki
  • 1 szklanka cukru
  • 180g masła
  • 1 i 1/2 paczki budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka spirytusu

Truskawki miksujemy na pulpę. Pulpy powinno być 1/2 litra. Jeżeli mamy mniej truskawek możemy dolać wody, ale wówczas krem będzie mniej truskawkowy. W 1/3 truskawek rozprowadzamy budyń, pozostałą większą część zagotowujemy z cukrem i łyżką masła. Do gotujących się truskawek wlewamy truskawki z budyniem i energicznie mieszamy. Gdy otrzymamy truskawkowy budyń, odstawiamy do ostygnięcia.

Masło ucieramy na puszysta masę. Dodajemy truskawkowy budyń i ucieramy do uzyskania jednolitego kremu. Doprawiamy spirytusem.

Biszkopt rozwijamy ze ściereczki, smarujemy kremem i zwijamy w roladę. Wierzch ozdabiamy resztą kremu i ozdobnym cukrem. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Opublikowane: 20 czerwca 2015
drukuj

Komentarze do przepisu: Rolada z kremem truskawkowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *