indeks

Rurki z bitą śmietaną

Do zrobienia rurek, potrzebne są specjalne foremki, właśnie do rurek, na które nawija się pasma ciasta. Poza tym, to bardzo szybko można je upiec, a jeszcze szybciej znikają z talerza. Jako nadzienia możemy użyć tradycyjnej bitej śmietany lub dowolnego kremu. Ja lubię bitą śmietanę z galaretką.

Rurki z bitą śmietaną
  • 350g mąki
  • 200g masła
  • 200ml kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

Mąkę przesiewamy, solimy i siekamy razem z masłem. Dodajemy śmietanę i cukier waniliowy, zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Foremki do nawijania rurek smarujemy roztopionym tłuszczem.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy długie paski o szerokości około 2cm. Nawijamy na foremki, tak aby krawędzie ciasta nachodziły na siebie.

Pieczemy w temperaturze 200°C na złoty kolor. Od razu po wyjęciu z piekarnika ciastko zdejmujemy z foremki.

Bita śmietana o smaku gruszkowym

  • 400ml śmietany kremówki 30%
  • 1 galaretka o smaku gruszkowym
  • 1 łyżka cukru pudru
  • gruszki ze słoika, lub świeże
  • Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody, studzimy.
    Gruszki kroimy na małe cząstki.
    Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder. Do śmietany wlewamy tężejącą galaretkę i mieszamy razem z owocami. Próbujemy – jeżeli śmietana jest za mało słodka dodajemy więcej cukru.
    Przy pomocy rękawa cukierniczego, lub woreczka z obciętym rogiem, napełniamy rurki śmietaną.
    Ciastka posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego!

    Opublikowane: 24 sierpnia 2014
    drukuj

Komentarze do przepisu: Rurki z bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *