Rurki z bitą śmietaną
Do zrobienia rurek, potrzebne są specjalne foremki, właśnie do rurek, na które nawija się pasma ciasta. Poza tym, to bardzo szybko można je upiec, a jeszcze szybciej znikają z talerza. Jako nadzienia możemy użyć tradycyjnej bitej śmietany lub dowolnego kremu. Ja lubię bitą śmietanę z galaretką.

- 350g mąki
- 200g masła
- 200ml kwaśnej śmietany
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Mąkę przesiewamy, solimy i siekamy razem z masłem. Dodajemy śmietanę i cukier waniliowy, zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Foremki do nawijania rurek smarujemy roztopionym tłuszczem.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy długie paski o szerokości około 2cm. Nawijamy na foremki, tak aby krawędzie ciasta nachodziły na siebie.
Pieczemy w temperaturze 200°C na złoty kolor. Od razu po wyjęciu z piekarnika ciastko zdejmujemy z foremki.
Bita śmietana o smaku gruszkowym
- 400ml śmietany kremówki 30%
- 1 galaretka o smaku gruszkowym
- 1 łyżka cukru pudru
- gruszki ze słoika, lub świeże
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody, studzimy.
Gruszki kroimy na małe cząstki.
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder. Do śmietany wlewamy tężejącą galaretkę i mieszamy razem z owocami. Próbujemy – jeżeli śmietana jest za mało słodka dodajemy więcej cukru.
Przy pomocy rękawa cukierniczego, lub woreczka z obciętym rogiem, napełniamy rurki śmietaną.
Ciastka posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Rurki z bitą śmietaną