Savarin-ki
Drożdżowa babka, pieczona w formie z kominkiem, po upieczeniu wypełniana kremem, bitą śmietaną, owocami.
Najlepiej zjeść ją tego samego dnia, a jeżeli nie spodziewamy się gości, to lepiej upiec małe babeczki.
Składniki na ciasto (z drobnymi poprawkami) na podstawie książki Pieczenie ciast i ciasteczek, Irena Głowacka, wyd. Watra, Warszawa 1974.

Ciasto drożdżowe
- 3 jajka
- 350g maki
- 1/3 szklanki mleka
- 80g cukru
- 15g drożdży
- 80g masła
Przygotowujemy rozczyn: drożdże kruszymy do miseczki, zalewamy połową ciepłego mleka, posypujemy 1/2 łyżeczki cukru, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1/2 godziny.
Roztapiamy masło.
Jajka roztrzepujemy z cukrem.
Łączymy rozczyn, jajka i mąkę. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto będzie klejące.
Na końcu dodajemy masło i po wyrobieniu odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, jeszcze chwilę wyrabiamy i przekładamy do formy na babkę. Możemy użyć również małych foremek, ważne żeby miały kominek, który będziemy napełniać śmietaną i owocami.
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku 160°C na złoty kolor.
Jeżeli małe babeczki nierówno wyrosną, ścinamy im brzuszki, tak żeby można je było postawić na talerzyku.
Syrop rumowy
- 1 szklanka wody
- 120g cukru
- kieliszek rumu
Cukier rozpuszczamy w wodzie i dodajmy rum.
Syropem nasączamy ciasto.
Podanie
Babkę można podawać na ciepło lub na zimno.
Na ciepło podajemy z sosem owocowym.
Na zimno: kominek babki napełniamy na przemian bitą śmietaną i truskawkami.
Najlepiej smakuje tego samego dnia.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Savarin-ki