indeks

Savarin-ki

Drożdżowa babka, pieczona w formie z kominkiem, po upieczeniu wypełniana kremem, bitą śmietaną, owocami.
Najlepiej zjeść ją tego samego dnia, a jeżeli nie spodziewamy się gości, to lepiej upiec małe babeczki.
Składniki na ciasto (z drobnymi poprawkami) na podstawie książki Pieczenie ciast i ciasteczek, Irena Głowacka, wyd. Watra, Warszawa 1974.

Savarinki

Ciasto drożdżowe

  • 3 jajka
  • 350g maki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 80g cukru
  • 15g drożdży
  • 80g masła

Przygotowujemy rozczyn: drożdże kruszymy do miseczki, zalewamy połową ciepłego mleka, posypujemy 1/2 łyżeczki cukru, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1/2 godziny.

Roztapiamy masło.
Jajka roztrzepujemy z cukrem.
Łączymy rozczyn, jajka i mąkę. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto będzie klejące.
Na końcu dodajemy masło i po wyrobieniu odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi objętość, jeszcze chwilę wyrabiamy i przekładamy do formy na babkę. Możemy użyć również małych foremek, ważne żeby miały kominek, który będziemy napełniać śmietaną i owocami.

Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku 160°C na złoty kolor.

Jeżeli małe babeczki nierówno wyrosną, ścinamy im brzuszki, tak żeby można je było postawić na talerzyku.

Syrop rumowy

  • 1 szklanka wody
  • 120g cukru
  • kieliszek rumu

Cukier rozpuszczamy w wodzie i dodajmy rum.
Syropem nasączamy ciasto.

Podanie

Babkę można podawać na ciepło lub na zimno.
Na ciepło podajemy z sosem owocowym.
Na zimno: kominek babki napełniamy na przemian bitą śmietaną i truskawkami.

Najlepiej smakuje tego samego dnia.

Smacznego!

Opublikowane: 11 lipca 2015
drukuj

Komentarze do przepisu: Savarin-ki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *