indeks

Sernik gotowany

Sernik który można zrobić nie mając piekarnika. Nie smakuje tak samo jak pieczony, ani jak sernik na zimno. Jest inny i jest pyszny.

Sernik gotowany
  • 1000g półtłustego twarogu
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 100g masła
  • 1/2 szklanki mleka lub słodkiej śmietanki
  • 1-2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • suszona żurawina
  • siekane migdały
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka brzoskwiniowa lub wiśniowa
  • 2 paczki ciasteczek owsianych

Dno tortownicy o średnicy 26cm, smarujemy tłuszcze i wykładamy kruchymi ciastkami.
Twaróg mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
Masło roztapiamy.
Budyń rozprowadzamy w mleku. W zależności od wilgotności sera, lub naszych upodobań – czy chcemy mieć kremową masę, czy stałe ciasto – używamy jednego lub dwu budyni.
Żurawinę zalewamy gorącą wodą i moczymy kilka minut, aby zmiękła.
Jajka ubijamy w całości z cukrem. Do jajek dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy. Masę stawiamy na ogniu, wlewamy roztopione masło i stale mieszając, aby masa się nie przypaliła, gotujemy. Ser będzie się powoli rozpuszczał.
Do gotującej się masy wlewamy budyń i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
Na końcu dodajemy odsączoną żurawinę i migdały. Mieszamy i wylewamy do tortownicy, na warstwę z ciastek.
Na jeszcze ciepłym serniku układamy brzoskwinie, możemy położyć również kilka żurawin. Odstawiamy ciasto aby ostygło.
Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Gdy zaczyna tężeć zalewamy brzoskwinie.

Smacznego!

Opublikowane: 31 października 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Sernik gotowany

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *