Sernik gotowany
Sernik który można zrobić nie mając piekarnika. Nie smakuje tak samo jak pieczony, ani jak sernik na zimno. Jest inny i jest pyszny.

- 1000g półtłustego twarogu
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 100g masła
- 1/2 szklanki mleka lub słodkiej śmietanki
- 1-2 budynie waniliowe
- 1 łyżka cukru waniliowego
- suszona żurawina
- siekane migdały
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 galaretka brzoskwiniowa lub wiśniowa
- 2 paczki ciasteczek owsianych
Dno tortownicy o średnicy 26cm, smarujemy tłuszcze i wykładamy kruchymi ciastkami.
Twaróg mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
Masło roztapiamy.
Budyń rozprowadzamy w mleku. W zależności od wilgotności sera, lub naszych upodobań – czy chcemy mieć kremową masę, czy stałe ciasto – używamy jednego lub dwu budyni.
Żurawinę zalewamy gorącą wodą i moczymy kilka minut, aby zmiękła.
Jajka ubijamy w całości z cukrem. Do jajek dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy. Masę stawiamy na ogniu, wlewamy roztopione masło i stale mieszając, aby masa się nie przypaliła, gotujemy. Ser będzie się powoli rozpuszczał.
Do gotującej się masy wlewamy budyń i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
Na końcu dodajemy odsączoną żurawinę i migdały. Mieszamy i wylewamy do tortownicy, na warstwę z ciastek.
Na jeszcze ciepłym serniku układamy brzoskwinie, możemy położyć również kilka żurawin. Odstawiamy ciasto aby ostygło.
Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Gdy zaczyna tężeć zalewamy brzoskwinie.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Sernik gotowany