Sernik kakaowy
Sernik czy serowiec? Ktoś może wie, która nazwa jest prawidłowa, albo jaka jest różnica między sernikiem a serowcem?

Kruche ciasto
- 250g mąki
- 100g cukru pudru
- 2-3 łyżki kakao
- 150g masła
- 1 jajko
Dno tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Brzegi tortownicy smarujemy tłuszczem.
Mąkę przesiewamy do naczynia, razem z cukrem pudrem i kakao.
Dodajemy zimne masło i siekamy nożem.
Wbijamy jajko i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą (około 2/3 ciasta) rozwałkowujemy i wyklejamy dno tortownicy. Tortownicę wkładamy do lodówki. Pozostałe ciasto wkładamy do zamrażalnika, przynajmniej na 1 godzinę.
Masa twarogowa
- 800g półtłustego twarogu
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cytryna
- laska wanilii
Twaróg przekręcamy w maszynce do mielenia mięsa, możemy dwukrotnie, tak aby twaróg stał się jednolitą masą.
Do twarogu dodajemy skórkę startą z połowy cytryny, sok cytrynowy i miąższ laski wanilii. Wszytko dokładnie mieszamy.
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z połową cukru, a białka z druga połową.
Masę żółtkową dodajemy do twarogu i rozcieramy.
Na końcu pianę z białek łączymy z masą serową.
Masę wlewamy do tortownicy, na kruche ciasto.
Na masę twarogową, ścieramy kruche ciasto, które było w zamrażalniku.
Sernik pieczemy około godziny w temperaturze 180°C.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Sernik kakaowy