indeks

Sernik kakaowy

Sernik czy serowiec? Ktoś może wie, która nazwa jest prawidłowa, albo jaka jest różnica między sernikiem a serowcem?

Sernik kakaowy

Kruche ciasto

  • 250g mąki
  • 100g cukru pudru
  • 2-3 łyżki kakao
  • 150g masła
  • 1 jajko

Dno tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Brzegi tortownicy smarujemy tłuszczem.
Mąkę przesiewamy do naczynia, razem z cukrem pudrem i kakao.
Dodajemy zimne masło i siekamy nożem.
Wbijamy jajko i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą (około 2/3 ciasta) rozwałkowujemy i wyklejamy dno tortownicy. Tortownicę wkładamy do lodówki. Pozostałe ciasto wkładamy do zamrażalnika, przynajmniej na 1 godzinę.

Masa twarogowa

  • 800g półtłustego twarogu
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cytryna
  • laska wanilii

Twaróg przekręcamy w maszynce do mielenia mięsa, możemy dwukrotnie, tak aby twaróg stał się jednolitą masą.
Do twarogu dodajemy skórkę startą z połowy cytryny, sok cytrynowy i miąższ laski wanilii. Wszytko dokładnie mieszamy.
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z połową cukru, a białka z druga połową.
Masę żółtkową dodajemy do twarogu i rozcieramy.
Na końcu pianę z białek łączymy z masą serową.
Masę wlewamy do tortownicy, na kruche ciasto.

Na masę twarogową, ścieramy kruche ciasto, które było w zamrażalniku.

Sernik pieczemy około godziny w temperaturze 180°C.

Smacznego!

Opublikowane: 2 marca 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Sernik kakaowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *