Sernik krakowski
Gęsty sernik na kruchym cieście. Jak to sernik najlepszy z rodzynkami i skórką pomarańczową.
Przepis z Ciasta i torty, kolekcji dobrej kuchni

Kruche ciasto
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 1/2 kostki masła
- 75g cukru pudru
- szczypta soli
- zapach waniliowy
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, sól i masło. Siekamy nożem. Wlewamy kilka kropli zapachu waniliowego i dodajemy żółtka. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę.
3/4 kruchego ciasta rozwałkowujemy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy na lekko złoty kolor, około 15 min. w temperaturze 200°C.
Masa serowa
- 1kg tłustego twarogu
- 10 jajek
- 1 1/2 szklanki cukru
- 100g masła
- rodzynki
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Twaróg mielimy w maszynce do mięsa.
Masło roztapiamy.
Rodzynki zalewamy gorącą wodą, odcedzamy po kilku minutach.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z połową cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy zmielony twaróg i roztopione masło. Ucieramy na jednolita masę.
Białka ubijamy ze szczypta soli. Dodajemy pozostały cukier, ubijamy dopóki cukier się nie rozpuści.
Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i dokładanie mieszamy.
Dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową.
Na podpieczone i przestudzone kruche ciasto wylewamy masę serową. Na wierzchy układamy kratkę z pozostałego kruchego ciasta.
Pieczemy w temperaturze 160°C około 60-75min.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Sernik krakowski