indeks

Sernik krakowski

Gęsty sernik na kruchym cieście. Jak to sernik najlepszy z rodzynkami i skórką pomarańczową.
Przepis z Ciasta i torty, kolekcji dobrej kuchni

Sernik krakowski

Kruche ciasto

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • 75g cukru pudru
  • szczypta soli
  • zapach waniliowy

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, sól i masło. Siekamy nożem. Wlewamy kilka kropli zapachu waniliowego i dodajemy żółtka. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę.

3/4 kruchego ciasta rozwałkowujemy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy na lekko złoty kolor, około 15 min. w temperaturze 200°C.

Masa serowa

  • 1kg tłustego twarogu
  • 10 jajek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 100g masła
  • rodzynki
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

Twaróg mielimy w maszynce do mięsa.
Masło roztapiamy.
Rodzynki zalewamy gorącą wodą, odcedzamy po kilku minutach.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z połową cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy zmielony twaróg i roztopione masło. Ucieramy na jednolita masę.
Białka ubijamy ze szczypta soli. Dodajemy pozostały cukier, ubijamy dopóki cukier się nie rozpuści.
Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i dokładanie mieszamy.
Dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową.

Na podpieczone i przestudzone kruche ciasto wylewamy masę serową. Na wierzchy układamy kratkę z pozostałego kruchego ciasta.
Pieczemy w temperaturze 160°C około 60-75min.
Smacznego!

Opublikowane: 17 stycznia 2015
drukuj

Komentarze do przepisu: Sernik krakowski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *