Sernik na zimno – jagoda kamczacka
Jagoda kamczacka jest mało wymagającym a bardzo odpornym na mróz i choroby krzaczkiem. Owoce są też bardzo zdrowe, mają witaminy itd. itp.
Jest jeden tylko minus, jagódki mają charakterystyczny, gorzkawy smak. Dla mnie, prosto z krzaka, są tak jak i czarna porzeczka niejadalne. Wystarczy jednak lekko przetworzyć i stają się idealnym deserem.

Proporcje na tortownicę o średnicy 18cm.
Spód
- 1 wafel andrut
- 35g czekolady mlecznej
- 35g czekolady gorzkiej
- 25g masła
Do wafla przykładamy obręcz z tortownicy i wycinamy okręg na spód ciasta.
Tortownicę zamykamy, wykładamy folia spożywczą. Na dnie układamy wycięty wafel. Resztę wafla kruszymy.
Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Wrzucamy pokruszony wafel i mieszamy. Wykładamy do tortownicy, schładzamy w lodówce.
Masa sernikowa
- 400g serka homogenizowanego
- 1 galaretka o smaku jagodowym (na 1,5 szklanki wody)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru
- 1,5 – 2 szklanki owoców jagody kamczackiej
- 200g śmietany kremówki
Owoce wkładamy do garnka, wlewamy odrobinę wody i rozgotowujemy. Dosypujemy cukier do smaku. Zdejmujemy z ognia, odmierzamy 1 szklankę masy owocowej i dodajemy żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia żelatyny, odstawiamy do ostudzenia.
Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Schładzamy.
Śmietankę kremówkę ubijamy.
Serek homogenizowany dzielimy na dwie nierówne części 2/3 i 1/3.
Do 2/3 serka dodajemy galaretkę jagodową i krótko ubijamy mikserem. Wkładamy 1/2 ubitej śmietany, mieszamy.
Do 1/3 serka dodajemy masę owocową z żelatyną i również ubijamy. Dodajemy resztę śmietany.
Obie masy przekładamy do tortownicy i lekko mieszamy. Wkładamy do lodówki.
Galaretka
- 1 galaretka o smaku jagodowym
Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z opisem na opakowaniu, gdy zacznie tężeć wylewamy na wierzch sernika. Odstawiam do całkowitego stężenia.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Sernik na zimno – jagoda kamczacka