indeks

Sernik na zimno – jagoda kamczacka

Jagoda kamczacka jest mało wymagającym a bardzo odpornym na mróz i choroby krzaczkiem. Owoce są też bardzo zdrowe, mają witaminy itd. itp.
Jest jeden tylko minus, jagódki mają charakterystyczny, gorzkawy smak. Dla mnie, prosto z krzaka, są tak jak i czarna porzeczka niejadalne. Wystarczy jednak lekko przetworzyć i stają się idealnym deserem.

Sernik na zimno - jagoda kamczacka

Proporcje na tortownicę o średnicy 18cm.

Spód

  • 1 wafel andrut
  • 35g czekolady mlecznej
  • 35g czekolady gorzkiej
  • 25g masła

Do wafla przykładamy obręcz z tortownicy i wycinamy okręg na spód ciasta.
Tortownicę zamykamy, wykładamy folia spożywczą. Na dnie układamy wycięty wafel. Resztę wafla kruszymy.
Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Wrzucamy pokruszony wafel i mieszamy. Wykładamy do tortownicy, schładzamy w lodówce.

Masa sernikowa

  • 400g serka homogenizowanego
  • 1 galaretka o smaku jagodowym (na 1,5 szklanki wody)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 – 2 szklanki owoców jagody kamczackiej
  • 200g śmietany kremówki

Owoce wkładamy do garnka, wlewamy odrobinę wody i rozgotowujemy. Dosypujemy cukier do smaku. Zdejmujemy z ognia, odmierzamy 1 szklankę masy owocowej i dodajemy żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia żelatyny, odstawiamy do ostudzenia.
Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Schładzamy.
Śmietankę kremówkę ubijamy.
Serek homogenizowany dzielimy na dwie nierówne części 2/3 i 1/3.
Do 2/3 serka dodajemy galaretkę jagodową i krótko ubijamy mikserem. Wkładamy 1/2 ubitej śmietany, mieszamy.
Do 1/3 serka dodajemy masę owocową z żelatyną i również ubijamy. Dodajemy resztę śmietany.
Obie masy przekładamy do tortownicy i lekko mieszamy. Wkładamy do lodówki.

Galaretka

  • 1 galaretka o smaku jagodowym

Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z opisem na opakowaniu, gdy zacznie tężeć wylewamy na wierzch sernika. Odstawiam do całkowitego stężenia.
Smacznego!

Opublikowane: 14 czerwca 2016
drukuj

Komentarze do przepisu: Sernik na zimno – jagoda kamczacka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *