Sernik
Klasyczny przepis na sernik, dokładnie taki jak mama piekła gdy byłam mała. Najlepszy jest dwa, trzy dni po upieczeniu.
- 1200g półtłustego twarogu
- 8-10 jajek
- 1 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1 szklanka mleka
- 1 budyń waniliowy
- 150g masła
- rodzynki
- skórka pomarańczowa
- 4 opakowania herbatników
Blachę na sernik wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spodzie warstwę herbatników.
Twaróg mielimy w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka z najmniejszymi oczkami.
Rodzynki zalewamy na chwilę gorącą wodą i odsączamy na sitku.
Masło topimy.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo połowę cukru. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.
Do zmielonego twarogu dodajemy masę żółtkową, dokładnie łączymy ucierając.
Budyń rozprowadzamy w szklance mleka.
Budyń z mlekiem stopniowo wlewamy do masy twarogowo-żółtkowej. Stale ucierając wlewamy rozpuszczony tłuszcz. Na końcu dodajemy piane z białek i delikatnie mieszamy z masą. Wsypujemy rodzynki i skórkę pomarańczową.
Masę sernikową wlewamy do blaszki na rozłożone herbatniki.
Pieczemy w temperaturze 180°C około 1 godziny i 15 minut.
Lukier rumowy
- 1 łyżka rumu
- 2 łyżki gorącej wody
- cukier puder
Rum wlewamy do małej miseczki, ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy gorącą wodę i dosypujemy cukier puder, tyle ile wchłonie rum z wodą. Lukrem polewamy ostudzone ciasto.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Sernik