indeks

Staropolski mazurek zwany „Królewskim”

Na Wielkanoc – oczywiście mazurek.
Przepis pochodzi z książki W staropolskiej kuchni i przy polskim stole, Maria Lemnis, Henryk Vitry, Wydawnictwo Interpress, Warszawa 1983.

Mazurek Królewski
  • 35 dag masła
  • 12 dag cukru pudru
  • 12 dag obranych i drobno posiekanych migdałów
  • skórka starta z cytryny
  • 37 dag maki pszennej
  • 4 ugotowane żółtka
  • 1 surowe żółtko (białko do posmarowania ciasta)
  • szczypta soli

Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na pianę.
Dodajemy mąkę, szczyptę soli, odrobinę skórki startej z cytryny, ugotowane żółtka przetarte przez sitko, surowe żółtko i posiekane migdały. Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
2/3 ciasta rozwałkowujemy na grubość 0,5cm i wykładamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki i układamy na cieście, tworząc kratkę.
Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (200°C) na złoty kolor.
Ponieważ mazurek jest bardzo kruchy, i bardzo szybko się łamie, dobrze jest piec go na blasze bez jednego brzegu, aby potem łatwo zsunąć z blachy.

Wykończenie

  • konfitury (w różnych kolorach, np. brzoskwiniowa, wiśniowa, jagodowa)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 10 dag cukru pudru

Gdy mazurek ostygnie, w kratki wkładamy konfitury.
Ucieramy lukier cytrynowy z cukru pudru, soku z cytryny i wody. Polewamy całość mazurka.

Smacznego!

Opublikowane: 21 kwietnia 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Staropolski mazurek zwany „Królewskim”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *