Staropolski mazurek zwany „Królewskim”
Na Wielkanoc – oczywiście mazurek.
Przepis pochodzi z książki W staropolskiej kuchni i przy polskim stole, Maria Lemnis, Henryk Vitry, Wydawnictwo Interpress, Warszawa 1983.

- 35 dag masła
- 12 dag cukru pudru
- 12 dag obranych i drobno posiekanych migdałów
- skórka starta z cytryny
- 37 dag maki pszennej
- 4 ugotowane żółtka
- 1 surowe żółtko (białko do posmarowania ciasta)
- szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na pianę.
Dodajemy mąkę, szczyptę soli, odrobinę skórki startej z cytryny, ugotowane żółtka przetarte przez sitko, surowe żółtko i posiekane migdały. Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
2/3 ciasta rozwałkowujemy na grubość 0,5cm i wykładamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki i układamy na cieście, tworząc kratkę.
Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (200°C) na złoty kolor.
Ponieważ mazurek jest bardzo kruchy, i bardzo szybko się łamie, dobrze jest piec go na blasze bez jednego brzegu, aby potem łatwo zsunąć z blachy.
Wykończenie
- konfitury (w różnych kolorach, np. brzoskwiniowa, wiśniowa, jagodowa)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka gorącej wody
- 10 dag cukru pudru
Gdy mazurek ostygnie, w kratki wkładamy konfitury.
Ucieramy lukier cytrynowy z cukru pudru, soku z cytryny i wody. Polewamy całość mazurka.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Staropolski mazurek zwany „Królewskim”