Tarta z dynią
Ciasto z dynią automatycznie kojarzy mi się z amerykańskim Świętem Dziękczynienia. Pewnie dzięki filmom ;) Niestety w filmach nigdy nie podają przepisów :( jednak po kształcie ciasta, zauważanym na którymś z dalszych planów, wyobraziłam sobie, że to właśnie taka tarta, z nadzieniem dyniowym. Pycha.
Przepis wzorowany na tarcie z dynią z programu Ewa Gotuje.

Kruchy spód
- 220g mąki (1/2 tortowej, 1/2 krupczatki)
- 120g masła
- 50g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Mąkę, cynamon i cukier puder przesiewamy. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem.
Wbijamy żółtka i zagniatamy ciasto, które następnie chłodzimy w lodówce około godziny.
Schłodzone ciasto na tartę rozwałkowujemy i wyklejamy nim wysmarowaną masłem i wysypaną mąką formę (średnica 26cm).
Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 10 minut w temperaturze 190°C z obciążeniem (na cieście układamy papier do pieczenia i obciążamy go ziarnami fasoli). Zdejmujemy fasolę i pieczemy jeszcze 5 minut.
„Konfitura” dyniowa
- 800g pokrojonego w kostkę miąższu z dyni
- 3/4 szklanki miodu
- 1 pomarańcza
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta cynamonu
Pomarańczę dokładnie myjemy i parzymy. Do garnka ścieramy skórkę i filetujemy pomarańczę.
Do pomarańczy dodajemy miód i sok z cytryny, zagotowujemy.
Wsypujemy do garnka dynię i wszytko razem gotujemy, mieszając od czasu do czasu aż odparuje sok i powstanie konfitura.
Na końcu doprawiamy niewielką szczypta cynamonu.
Wykończenie
- płatki migdałów
- łuskane pestki dyni
Na podpieczone ciasto wykładamy konfiturę dyniową, posypujemy migdałami i pestkami dyni. Zapiekamy około 10 minut.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Tarta z dynią