indeks

Tarta z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni, więc nie mogę nie upiec ciasta z truskawkami. Pozostając w klimacie owocowych serniczków na zimno, tym razem w formie tarty, kruchy kakaowy spód, pomarańczowa warstwa z serka homogenizowanego, a na wierzchu truskawki zalane galaretką. Pyszności.

Tarta z truskawkami

Spód tarty

  • 250g mąki (pół na pół tortowa/krupczatka)
  • 120g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki kakao (może być karob)
  • tabliczka czekolady

Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i kakao. Dodajemy masło i siekamy nożem. Wbijamy żółtka i szybko zagniatamy ciasto, które wkładamy do lodówki na około godzinę.
Formę do tarty (26cm) dokładnie smarujemy masłem.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i przenosimy na formę. Zaklejamy dziury. Nakłuwamy ciasto widelcem.
Układamy na wierzchu papier do pieczenia i wsypujemy jako obciążenie fasolę lub ryż.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier i wkładamy tartę do pieca, jeszcze na około 15 minut.
Upieczony spód studzimy.
Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i spód tarty smarujemy płynną czekoladą.

Masa sernikowa

  • 400g serka homogenizowanego
  • 200g śmietany kremówki 30%
  • 1 galaretka o smaku pomarańczowym (może być cytrynowa)

Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklaki gorącej wody. Czekamy, do momentu w którym zacznie tężeć.
Ubijamy śmietankę.
Serek homogenizowany ubijamy mikserem z galaretką, dodając śmietankę.
Tężejącą masę wylewamy na posmarowany czekolada spód tarty.

Warstwa truskawkowa

  • truskawki
  • galaretka o smaku truskawkowym

Na warstwie z serka homogenizowanego układamy truskawki.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody. Gdy zaczyna tężeć oblewamy nią truskawki.
Całość chłodzimy w lodówce.
Smacznego!

Opublikowane: 20 czerwca 2016
drukuj

Komentarze do przepisu: Tarta z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *