Tarta z truskawkami
Sezon truskawkowy w pełni, więc nie mogę nie upiec ciasta z truskawkami. Pozostając w klimacie owocowych serniczków na zimno, tym razem w formie tarty, kruchy kakaowy spód, pomarańczowa warstwa z serka homogenizowanego, a na wierzchu truskawki zalane galaretką. Pyszności.

Spód tarty
- 250g mąki (pół na pół tortowa/krupczatka)
- 120g masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżki kakao (może być karob)
- tabliczka czekolady
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i kakao. Dodajemy masło i siekamy nożem. Wbijamy żółtka i szybko zagniatamy ciasto, które wkładamy do lodówki na około godzinę.
Formę do tarty (26cm) dokładnie smarujemy masłem.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i przenosimy na formę. Zaklejamy dziury. Nakłuwamy ciasto widelcem.
Układamy na wierzchu papier do pieczenia i wsypujemy jako obciążenie fasolę lub ryż.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier i wkładamy tartę do pieca, jeszcze na około 15 minut.
Upieczony spód studzimy.
Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i spód tarty smarujemy płynną czekoladą.
Masa sernikowa
- 400g serka homogenizowanego
- 200g śmietany kremówki 30%
- 1 galaretka o smaku pomarańczowym (może być cytrynowa)
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklaki gorącej wody. Czekamy, do momentu w którym zacznie tężeć.
Ubijamy śmietankę.
Serek homogenizowany ubijamy mikserem z galaretką, dodając śmietankę.
Tężejącą masę wylewamy na posmarowany czekolada spód tarty.
Warstwa truskawkowa
- truskawki
- galaretka o smaku truskawkowym
Na warstwie z serka homogenizowanego układamy truskawki.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody. Gdy zaczyna tężeć oblewamy nią truskawki.
Całość chłodzimy w lodówce.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Tarta z truskawkami