indeks

Tartaletki biszkoptowe z truskawkami

Zaczyna się sezon truskawkowy, więc na otwarcie ciasto z truskawkami.

Tartaletki biszkoptowe z truskawkami

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 2,5 łyżki maki pszennej (około 1/2 szklanki)
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej (około 1/2 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Foremki do tatraletek smarujemy tłuszczem i opruszamy mąką.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z 1/2 cukru a żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i olejem. Masę żółtkową łączymy z białkami. Delikatnie mieszamy całość, dosypując stopniowo mąkę i proszek do pieczenia.
Ciasto wkładamy do foremek i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 160-180°C.
Upieczone ciastka wykładamy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia.
Porcja wystarcza na około 10 foremek. Możemy również użyć dużej formy do tarty, żeby uzyskać ozdobny brzeg.

Krem budyniowy

  • 250ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła (100g)
  • śmietana kremówka
  • sok z cytryny

Gotujemy budyń. W 1/3 szklanki mleka rozprowadzamy proszek budyniowy. Do pozostałej części mleka dodajemy cukier i łyżeczkę masła. Mleko gotujemy mieszając, tak aby cukier i masło się rozpuściły. Na wrzące mleko wlewamy rozprowadzony budyń i energicznie mieszamy, gotując 2-3 minuty. Gdy budyń zgęstnieje odstawiamy do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubijamy.
Masło ucieramy, dodając budyń. Masa jest bardzo gęsta, wiec dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietany. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.

Wykończenie

  • truskawki, dodatkowo czarne jagody, borówki lub jagoda kamczacka
  • 1 galaretka truskawkowa

Biszkopciki smarujemy kremem. Szprycką wyciskamy ozdobny brzeg. Na kremie układamy truskawki i jagody. Wstawiamy do schłodzenia do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Gdy zaczyna tężeć pędzelkiem nanosimy na owoce. Wkładamy do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki.

Opublikowane: 24 czerwca 2013
drukuj

Komentarze do przepisu: Tartaletki biszkoptowe z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *