indeks

Torcik jogurtowo-truskawkowy

Truskawkowy sezon, więc lekki deser na bazie jogurtu i oczywiście truskawek. Idealny na upały.
A tak na prawdę, to truskawki można zastąpić dowolnymi owocami i też będzie smakować :)

Torcik jogurtowo-truskawkowy
  • paczka biszkoptów, lub upieczony, mały biszkopt
  • 800g jogurtu naturalnego
  • 200g śmietany kremówki (30%)
  • truskawki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 paczka żelatyny (na 2,5litra płynu)
  • 1 galaretka truskawkowa

Na dnie w tortownicy o średnicy 26cm układamy biszkopty, lub kruszymy biszkopt.

Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy. Powinniśmy uzyskać 1 litr musu truskawkowego.
Do musu wsypujemy cukier i zagotowujemy. Do gorącego musu wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia.
Ubijamy śmietanę kremówkę. Stale ubijając wlewamy do niej mus truskawkowy i jogurt.
Masę przekładamy do tortownicy, na biszkopty i wkładamy do lodówki żeby stężała.

Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Gdy przestygnie wylewamy na wierzch naszego deseru i odstawiamy do lodówki.

Smacznego!

Opublikowane: 21 czerwca 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Torcik jogurtowo-truskawkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Tak zdecydowanie moj deser! pyzsny!! zrobilam go z malymi modifikacjami: do musu z truskawek dodalam 2 jogurty waniliowe i dodalam jeszcze jedna warstwe z ubitej smietany, a na gore galaretke malinowa. pycha!