Tort budyniowy z owocami i galaretką
Jest to tak zwany „Nasz tort”, ulubiony przysmak mojej mamy.

Biszkopt kolorowy
- 5 jajek
- 1/2 szklanki kisielu
- 1/2 szklanki budyniu
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Uwaga:
W zależności od tego jakiego koloru budyniu i kisielu użyjemy otrzymamy odpowiedni kolor biszkoptu. Biszkopt żółty – budyń waniliowy, kisiel cytrynowy. Biszkopt różowy – budyń i kisiel wiśniowy, malinowy lub truskawkowy.
Na tort pieczemy 2 biszkopty, jeden żółty i jeden różowy.
Tortownicę o średnicy 30cm wykładamy papierem do pieczenia.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z 1/2 porcji cukru, żółtka ucieramy z pozostała częścią cukru. Łączymy żółtka z białkami i wsypujemy budyń, kisiel i proszek delikatnie mieszając. Pieczemy w temperaturze 160-170°C.
Krem budyniowy
- 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
- 750ml mleka
- 20g masła
- 3/4 szklanki cukru
- sok z cytryny do smaku
Do 500ml mleka wsypujemy cukier, i dodajemy łyżkę masła. Do pozostałego mleka wsypujemy proszek budyniowy. Zagotowujemy mleko z cukrem i masłem, wlewamy mleko z budyniem i mieszając gotujemy 2-3 minuty. Tak ugotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia.
Pozostałe masło ucieramy na puszysta masę, w miarę ucierania dodajemy po łyżce budyń. Do smaku dodajemy sok z cytryny.
Wykończenie
- 2 galaretki
- dowolne owoce – truskawki, maliny, ananasy z puszki, brzoskwinie itp.
Galaretki przygotowujemy wg przepisu.
Biszkopty przecinamy na dwie części. Układamy na przemian biszkopt żółty i różowy, przekładając kremem. Na kremie, między biszkoptami, można również ułożyć drobno pokrojone lub małe owoce. Ostatni biszkopt smarujemy resztą kremu. Otaczamy tort taśmą do tortów, układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką.
Tort można podawać z bitą śmietaną.
Komentarze do przepisu: Tort budyniowy z owocami i galaretką