indeks

Tort kokosowy

Pierwszy raz, ten tort upiekłam bez dodatków, wg oryginalnego przepisu Małej Cukierenki. Wyszedł, ale sam kokos to jednak nie to, my lubimy wyraźne, mocne smaki, dlatego do kolejnego użyłam dżemu ananasowego (zależało mi na zachowaniu jasnego koloru tortu). Było lepiej, ale jeszcze nie to. Trzecie podejście, z galaretką z czarnej porzeczki. Jak dotąd najlepsza wersja :)

Tort kokosowy

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 140g mąki pszennej
  • 80g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170g cukru

Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni i odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę i dodajemy połowę cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. delikatnie łączymy obie masy.
Wsypujemy mąkę i wiórki kokosowe i wszystko mieszamy.
Pieczemy w tortownicy o średnicy 24cm, w temperaturze 160°C na złoty kolor, około 45 minut.
Biszkopt odstawiamy do ostygnięcia

Masa kokosowa

  • 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
  • 60g wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 250g śmietanki kremówki
  • 4 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Studzimy.
Wiórki kokosowe rozdrabniamy w blenderze, lub młynku do kawy.
Mleczko kokosowe ubijamy mikserem, żeby się lekko spieniło. Dodajemy do niego żelatynę i zmielone wiórki kokosowe. Odstawiamy, żeby masa zaczęła tężeć.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Cukru dodajemy do smaku. Śmietanę dodajemy do mleczka kokosowego i wszystko mieszamy na jednolitą masę.

Wykończenie

  • 2/3 szklanki herbaty earl grey
  • słoiczek galaretki z czarnej porzeczki

Schłodzony biszkopt kroimy na trzy części.
Pierwszą część biszkoptu wkładamy do zamkniętej tortownicy, lub zakładamy obręcz do tortów.
Biszkopt bardzo lekko nasączamy herbatą, nakładamy bardzo cienką warstwę galaretki porzeczkowej i ponad 1/3 masy kokosowej.
Na masę kokosową wkładamy kolejny blat biszkoptu i jak poprzednio nasączamy, nakładamy galaretkę i masę kokosową. Trochę masy kokosowej pozostawiamy na wierzch tortu.
Ostatni blat biszkoptu nasączamy i cienko smarujemy masą kokosową.
Tort odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.

Dekoracja

  • 250g serka mascarpone
  • 200g śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • 80-100g wiórków lub chipsów kokosowych

Ubijamy śmietanę kremówkę na sztywną masę.
Śmietanę łączymy z serkiem mascarpone, skórką i sokiem z cytryny oraz cukrem pudrem.
Z tortu zdejmujemy obręcz i cały smarujemy masą. Wierzch i boki posypujemy wiórkami kokosowymi. Ładniej prezentują się chipsy kokosowe, ale trudno je znaleźć w sklepach.
Tort lekko chłodzimy.
Smacznego!

Opublikowane: 3 stycznia 2015
drukuj

Komentarze do przepisu: Tort kokosowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *