Tort makowy
Wykwintny tor makowy dla wszystkich wielbicieli maku, i tych którzy lubią nadzienie z tradycyjnej strucli makowej. Bez maki, bez ciasta, sam mak i bakalie.
Przepis z zeszytów mojej mamy.

- 350g maku
- 1 szklanka cukru
- 7 jaj
- bakalie:
- 50g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- garść orzechów
- garść migdałów
- garść rodzynek
- garść suszonej żurawiny
- garść suszonych śliwek
- garść suszonych gruszek
- garść suszonych jabłek
- garść suszonych moreli
- garść suszonych fig
- garść suszonych daktyli
Dzień wcześniej:
Mak wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą, płuczemy i wylewamy wodę, razem z „pyłkami”, które wypłyną na powierzchnię. Ponownie zalewamy wodą i gotujemy kilka minut. Pozostawiamy do namoczenia przez całą noc.
Bakalie siekamy, suszone owoce wkładamy do słoika i zalewamy rumem. Słoik zakręcamy.
Następnego dnia:
Mak odcedzamy na sicie i mielimy dwa razy. Do maku dodajemy orzechy, kandyzowane owoce i owoce suszone, odsączone z rumu.
Tortownicę, średnicy ok 24cm smarujemy tłuszczem i grubo wysypujemy bułką tartą.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z białek, utrwalamy ją cukrem, dodajemy żółtka. Jajka mieszamy z makiem i bakaliami.
Masę makową przekładamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze około 160°C przez godzinę.
Upieczone ciasto polewamy roztopioną czekoladą, posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Chciałabym zapytać czy nie ma tu masła czy to błąd ?Nie uciera się źöłtek z cukrem i masłem , nie bardzo rozumie jak te żółtka ucieramy z czym ?
Proszę o odpowiedź Barbara
Nie, to nie błąd, nie dajemy masła. Zaczynamy jak biszkopt – ubijamy białka, do tego cukier, potem żółtka, na końcu mak z bakaliami.
pięknie urosło, pokroiłam na 3 blaty, posmarowałam bitą śmietaną, wyszło przepyszne, polecam, dzisiaj piekę po raz drugi.