Tort myśliwski
Biszkopt z duuuużą ilością orzechów laskowych, polany czekoladą, pycha. A jak komuś za mało dobrego, to tort może przełożyć bitą śmietaną (to już mój własny pomysł).
A przepis na podstawie czasopisma Top agrar Extra – Najlepsze wypieki domowe 1996.

- 6 jaj
- 200g mielonych orzechów laskowych
- 150g brązowego cukru
- 1 łyżka cukru cynamonowego
- 100g sucharków
- czekolada na polewę
Sucharki mielimy. Białka oddzielmy od żółtek. Białka ubijamy i dodajemy część cukru. Żółtka ubijamy z pozostałą częścią cukru i cukrem cynamonowym.
Łączymy białka z żółtkami, wsypujemy orzechy i sucharki, delikatnie wszystko mieszamy.
Ciasto przekładamy na tortownicę o średnicy 26cm, wyłożoną papierem. Pieczemy w temperaturze 180°C aż ciasto zacznie się rumienić – około 30-40 minut.
Przestudzone ciasto polewamy roztopiona czekoladą i ozdabiamy całymi orzechami laskowymi.
Smacznego!
Opublikowane: 25 października 2014
drukuj
Komentarze do przepisu: Tort myśliwski