indeks

Tort myśliwski

Biszkopt z duuuużą ilością orzechów laskowych, polany czekoladą, pycha. A jak komuś za mało dobrego, to tort może przełożyć bitą śmietaną (to już mój własny pomysł).
A przepis na podstawie czasopisma Top agrar Extra – Najlepsze wypieki domowe 1996.

Tort myśliwski
  • 6 jaj
  • 200g mielonych orzechów laskowych
  • 150g brązowego cukru
  • 1 łyżka cukru cynamonowego
  • 100g sucharków
  • czekolada na polewę

Sucharki mielimy. Białka oddzielmy od żółtek. Białka ubijamy i dodajemy część cukru. Żółtka ubijamy z pozostałą częścią cukru i cukrem cynamonowym.
Łączymy białka z żółtkami, wsypujemy orzechy i sucharki, delikatnie wszystko mieszamy.
Ciasto przekładamy na tortownicę o średnicy 26cm, wyłożoną papierem. Pieczemy w temperaturze 180°C aż ciasto zacznie się rumienić – około 30-40 minut.
Przestudzone ciasto polewamy roztopiona czekoladą i ozdabiamy całymi orzechami laskowymi.
Smacznego!

Opublikowane: 25 października 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Tort myśliwski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *