indeks

Tort węgierski

Tor węgierski – mój ulubiony, Długo szukałam, testowałam, mieszałam przepisy, aż w końcu jest, taki jak chciałam. Mocno alkoholowy, czekoladowo-wiśniowy z odrobiną czarnej porzeczki. Jeszcze tylko dekorację pozostaje mi dopracować ;)

Tort węgierski

Likier czekoladowy

  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 250ml mleka skondensowanego, niesłodzonego
  • 1/2 – 1 szklanki cukru
  • 250ml wódki

Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego pokruszona czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy cukier do smaku. Studzimy. Do zimnego mleka wlewamy małym strumieniem wódkę, cały czas mieszając. Likier odstawiamy przynajmniej na 1 dzień.

Owoce w alkoholu

  • wiśnie
  • czarna porzeczka (opcjonalnie)
  • wódka
  • cukier

Świeże wiśnie drylujemy. Owoce zasypujemy cukrem i zalewamy alkoholem, mieszamy do rozpuszczenia cukru. Zakręcamy szczelnie w słoiku, odstawiamy przynajmniej na 1 dzień.
Podobnie postępujemy z czarną porzeczką.
Równie dobrze możemy użyć owoców w cukrze ze słoiczka.

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 3 łyżki wody
  • 90g cukru
  • 70g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 18g kakao

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dolać wodę, ubić. Dodać cukier i wymieszać z żółtkami.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, połączyć z jajkami delikatnie mieszając szpatułką.
Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 24 cm, piec około 25-30minut w temp. 180°C. Schłodzić.

Masa czekoladowa

  • 100g miękkiego masła
  • 100g cukru pudru
  • 350ml likieru czekoladowego
  • 400ml śmietany kremówki
  • 5 łyżeczek żelatyny

Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody. Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę, powoli dolewać likier czekoladowy i żelatynę. (Masa w pewnym momencie może wyglądać jak zwarzona, po dodaniu żelatyny, składniki powinny się ze sobą połączyć.)
Śmietanę ubić, dodać do masy, delikatnie mieszając. Dodać odsączone z alkoholu owoce.

Biszkopt wyrównać, otoczyć obręczą do tortów, lub umieścić w tortownicy. Lekko nasączyć sokiem wiśniowym lub alkoholem pozostałym z owoców.
Masę wylać na biszkopt, wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Polewa

  • czekolada mleczna (może być gorzka)
  • śmietanka kremówka
  • kakao

Czekoladę roztopić na parze z 2 łyżkami śmietanki. Dodać kakao, tyle żeby masa nie była płynna. Polać tort. Przybrać wiśniami i czekoladowymi elementami dekoracyjnymi.

Smacznego!

Opublikowane: 17 sierpnia 2018
drukuj

Komentarze do przepisu: Tort węgierski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *