indeks

Waniliowa babka gotowana

Inspirowana przepisem pana Małeckiego babka gotowana w mojej wersji. Bardzo waniliowa i bardzo puszysta.

Babka gotowana waniliowa
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 170g masła
  • 30g oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki domowego ekstraktu z wanilii (lub 2 łyżki wódki i laska wanilii)

Masło i olej umieszczamy w garnku i podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Odstawiamy do przestudzenia.
Mąki, budyń i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i mieszamy razem.
Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy białka, wsypujemy stopniowo cukier i nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku.
Wlewamy olej, ubijając na najmniejszych obrotach miksera.
Wsypujemy mąkę, delikatnie mieszamy i na końcu dodajemy ekstrakt waniliowy.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tarta formy z pokrywką.
Foremkę wstawiamy do garnka z gorącą wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy), przykrywamy pokrywką i gotujemy 1,5 godziny na małym ogniu.
Przestudzoną babkę polewamy roztopioną białą czekoladą.
Smacznego!

Opublikowane: 16 stycznia 2016
drukuj

Komentarze do przepisu: Waniliowa babka gotowana

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *