Pierniczki świąteczne siostry Faustyny
Z pierniczkami to jest tak, albo są twarde i niejadalne, wtedy się je dekoruje tak pięknie, żeby nikt ich nie próbował zjeść, albo są miękkie i pyszne i wtedy wszystko jedno jak wyglądają, bo i tak zostaną szybko zjedzone. Te należą do tej drugiej kategorii.

- 500g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 2 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 100g śmietany 18%
- 1 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 1/2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- opakowanie przyprawy do pierników
- 125g masła
- 200g miodu
Miód rozpuszczamy z masłem i łączymy z przyprawami, kawą i kakao. Odstawiamy do przestudzenia.
Sodę rozpuszczamy w śmietanie.
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy po 1 żółtku.
Do mąki wlewamy ubite jajka i miód z przyprawami. Mieszamy.
Dodajemy śmietanę z sodą i dokładnie mieszamy.
Konsystencja ciasta będzie rzadka. Odstawiamy ciasto minimum na 24 godziny w chłodne miejsce aby stężało.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-5 mm. Wycinamy pierniczki.
Pieczemy w temperaturze 180°C około 8 minut.
Po ostygnięciu dekorujemy dowolnie.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Pierniczki świąteczne siostry Faustyny