indeks

Pierniczki świąteczne siostry Faustyny

Z pierniczkami to jest tak, albo są twarde i niejadalne, wtedy się je dekoruje tak pięknie, żeby nikt ich nie próbował zjeść, albo są miękkie i pyszne i wtedy wszystko jedno jak wyglądają, bo i tak zostaną szybko zjedzone. Te należą do tej drugiej kategorii.

Pierniczki świąteczne
  • 500g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 2 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100g śmietany 18%
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • opakowanie przyprawy do pierników
  • 125g masła
  • 200g miodu

Miód rozpuszczamy z masłem i łączymy z przyprawami, kawą i kakao. Odstawiamy do przestudzenia.
Sodę rozpuszczamy w śmietanie.
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy po 1 żółtku.
Do mąki wlewamy ubite jajka i miód z przyprawami. Mieszamy.
Dodajemy śmietanę z sodą i dokładnie mieszamy.
Konsystencja ciasta będzie rzadka. Odstawiamy ciasto minimum na 24 godziny w chłodne miejsce aby stężało.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-5 mm. Wycinamy pierniczki.
Pieczemy w temperaturze 180°C około 8 minut.
Po ostygnięciu dekorujemy dowolnie.
Smacznego!

Opublikowane: 14 grudnia 2019
drukuj

Komentarze do przepisu: Pierniczki świąteczne siostry Faustyny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *