Ciasto kokosowe
Co zrobić z białkami, jakie pozostaną np. po upieczeniu kruchych ciastek lub pączków? Oczywiście ciasto kokosowe na białkach.
W przypisie, zamiast wiórków kokosowych można równie dobrze użyć mielonych migdałów czy orzechów. Można też ekstra dodać rodzynki i inne bakalie uzyskując bardziej biszkoptowy niż babkowy keks z białek.
- 7 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 80 g masła
- 80 g mąki krupczatki
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło rozpuszczamy.
Białka ubijamy na piane, dodajemy cukier. Wsypujemy przesiane przez sitko mąki i proszek do pieczenia, mieszamy. Wlewamy przestudzony tłuszcz i wsypujemy wiórki kokosowe.
Pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze około 30-40 minut w temperaturze 180°C.
Upieczone i ostudzone ciasto polewamy roztopioną czekoladą.
Smacznego!
Opublikowane: 16 lutego 2014
drukuj
Komentarze do przepisu: Ciasto kokosowe